Crypto

Silvergate izvještava o neto gubitku od milijardu dolara u četvrtom kvartalu 2022

Silvergate banka, koja se trenutno suočava sa grupnom tužbom zbog svojih poslova FTX i Alameda Research, objavila je neto gubitak od milijardu dolara koji se može pripisati redovnim dioničarima u četvrtom kvartalu 2022.

U izvještaju koji je objavila Komisija za vrijednosne papire i berzu Sjedinjenih Američkih Država (SEC), banka digitalne imovine istakla je da je u posljednjem kvartalu 2022. godine zabilježila značajne odlive depozita i preduzela mjere za održavanje gotovinske likvidnosti, uključujući veliko financiranje i prodaju dužničkih vrijednosnih papira.

Kompanija je takođe istakla „transformacioni pomak“ u prostoru digitalne imovine. Napominje se da je kriza povjerenja u cijelom ekosistemu dovela do toga da klijenti preuzmu poziciju „odbacivanja rizika“ na platformama za trgovanje kriptovalutama.

Prema izvještaju, prosječni depoziti korisnika digitalne imovine u četvrtom kvartalu 2022. iznosili su 7,3 milijarde dolara. Ovo je znatno niže u poređenju sa trećim kvartalom 2022. godine gdje su depoziti iznosili oko 12 milijardi dolara.

Uprkos gubicima, kompanija je istakla da poduzima mjere kako bi se pripremila za kontinuirani period nižih depozita. Prema najavi, Silvergate upravlja svojom bazom troškova i procjenjuje svoj portfelj proizvoda i odnose s kupcima.

Usred izazova, izvršni direktor Silvergatea Alan Lane naglasio je da kompanija i dalje vjeruje u industriju digitalnih sredstava i da ostaje “predana održavanju visoko likvidne bilance sa jakom kapitalnom pozicijom”.

Povezano: Silvergate je tukao još jednom grupnom tužbom, ovog puta zbog kršenja zakona o vrijednosnim papirima

Kompanija je 5. januara otpustila oko 200 zaposlenih, što je činilo otprilike 40% njene radne snage, u sklopu nastojanja da ostane na površini. Osim toga, kompanija je također odložila planove za pokretanje projekta digitalne valute, otpisavši 200 miliona dolara korištenih za kupovinu tehnologije koju je razvio Facebook.

Reagujući na situaciju, rejting kompanija Moody’s Investors Service snizila je svoj rejting Silvergate banke. Ocjena je otišla sa Baa2, što je bila “niža-srednja ocjena”, do Ba1, koja se smatra “smećem”. Osim toga, Moody’s je također istakao da su izgledi i za Silvergate Capital i za njegovu banku negativni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *