Crypto

Senatski odbor za bankarstvo Demokrate upozoravaju SoFi da poštuje rok za poštovanje propisa

Predsjedavajući bankarskog komiteta Senata Sjedinjenih Država Sherrod Brown i tri druga člana demokratskog odbora poslali su pisma 21. novembra saveznim zvaničnicima i Anthonyju Notu, predsjedniku SoFi Technology. Izrazili su zabrinutost zbog napora internetske banke da se uskladi sa zahtjevima Odbora Federalnih rezervi i aktivnostima nebankarske trgovine digitalnom imovinom koje se provode putem SoFi Digital Assets.

U pismu Notu, Sherrod, zajedno sa senzorima Jackom Reedom, Chrisom Van Hollenom i Tinom Smith, napominje da su Federalne rezerve rekle da se SoFi „trenutno bavi aktivnostima vezanim za kriptovalute za koje Odbor nije našao da su dozvoljene ” za bankarski holding (BHC) ili finansijski holding (FHC). Federalne rezerve su SoFi-ju dodijelile status finansijskog holdinga nakon kupovine bankarske holding kompanije Gold Pacific Bancorp početkom godine.

Iako je Fed dao SoFi dvije godine da legalizira ili proda SoFi digitalnu imovinu, senatori su napisali:

„Zabrinuti smo da kontinuirane nedozvoljene aktivnosti SoFi-ja na digitalnoj imovini pokazuju neuspjeh da ozbiljno shvati svoje regulatorne obaveze i da se pridržava svojih obaveza.”

SoFi-ju je zabranjeno da širi svoje nedozvoljene aktivnosti ili obavlja kripto transakcije u svojoj podružnici nacionalne banke, ali je “najavila novu uslugu koja omogućava klijentima svoje nacionalne banke da ulože dio svakog direktnog depozita u digitalnu imovinu bez naknade”. Osim toga, „SoFi olakšava trgovinu digitalnom imovinom kupaca i držanje digitalne imovine u bilansu stanja postavlja pitanja o odgovarajućem izračunavanju kapitalnih zahtjeva. Oni upozoravaju:

“Porezni obveznici bi mogli biti na udicu ako izloženost kriptovalute u SoFi Digital Assets konačno zahtijeva od matičnog BHC-a ili povezane nacionalne banke da zatraže hitnu likvidnost ili drugu finansijsku pomoć od Federalnih rezervi ili FDIC-a [Federal Deposit Insurance Corporation].”

Konačno, senatori dovode u pitanje SoFi-jev izbor digitalnih sredstava u ponudi. SoFi je identifikovao jedan od novčića koje nudi kao „kripto pumpanje i izbacivanje“ u materijalima za zaštitu investitora, ali nije prestao da ga nudi. Autori traže odgovor na ovo pitanje koje su pokrenuli do 8. decembra.

Povezano: Fed dodaje novi sloj birokratije za američke banke koje se bave aktivnostima kripto imovine

Senatori su također poslali pismo potpredsjedniku Fed-a Michaelu Barru, vršiocu dužnosti predsjednika Federalne korporacije za osiguranje depozita Martinu Gruenbergu i vršiocu dužnosti kontrolora valute Michaelu Hsuu ponavljajući svoju zabrinutost. “Imperativ je za Fed, FDIC i OCC [Office of the Comptroller of the Currency] osigurati da SoFi bude u skladu sa svim propisima o finansijskoj zaštiti potrošača i bankarskim propisima”, napisali su.

Leave a Reply

Your email address will not be published.