Crypto

Senatori Stabenow i Boozman uvode zakon o kriptovalutama koji proširuje regulatorna ovlaštenja CFTC-a

Predsjednica Odbora za poljoprivredu Senata Sjedinjenih Američkih Država Debbie Stabenow i visoki član John Boozman predstavili su u srijedu nacrt zakona o zaštiti potrošača digitalnih proizvoda. Nacrt zakona se očekuje nekoliko mjeseci. Poput Zakona o razmjeni digitalnih roba (DCEA) koji su u Predstavnički dom uneli članovi Poljoprivredne komisije Doma u aprilu, novi zakon proširuje ulogu Komisije za trgovinu robnim fjučersima (CFTC). Međutim, novi zakon nije pratilac DCEA.

Prema sažetku, definicija zakona o digitalnoj robi „uključuje Bitcoin i Eter i isključuje određene finansijske instrumente, uključujući vrijednosne papire“, koje reguliše Komisija za vrijednosne papire i berzu (SEC). Predlog zakona nalaže registraciju od strane CFTC širokog spektra tržišnih igrača, kao što su „broker digitalne robe“, „čuvar digitalne robe“, „diler digitalne robe“ i „ordinacija za trgovinu digitalnom robom“, koji se zajednički smatraju „digitalnim robne platforme.” Platforme za digitalnu robu bi mogle biti unakrsno registrovane kod SEC-a prema zakonu.

Osim toga, prijedlog zakona bi zahtijevao registraciju “povezanih osoba brokera digitalne robe i trgovaca digitalnom robom”.

Nacrt je naišao na široko odobravanje u kripto zajednici, uglavnom na Twitteru. Voditelj politike Blockchain Association Jake Chervinsky pozvao to je “ukupno dobar račun i potvrđuje rastući konsenzus za CFTC regulativu.” Glavni ured za politiku Coinbasea Faryar Shirzad rekao je bio je “zaista zadovoljan što je vidio uvođenje” zakona.

Predsjednik CFTC-a Rostin Behnam objavio je izjavu u kojoj kaže da je “potrebno novo zakonodavno tijelo da se razjasne nejasnoće i obezbijedi regulatorni okvir za tržište digitalne robe”.

Opća priznanja nisu bila bez napomena opreza. Coin Center je objavio post na blogu u kojem izražava zahvalnost za “pažljiv pristup razvoju ovog zakona”, ali je upozorio:

“Imamo rezerve u pogledu širine definicija reguliranih djelatnosti i vjerujemo da postoji potreba za jasnijim izuzećem osoba koje se bave ustavom zaštićenim aktivnostima kao što je izdavanje softvera.”

DCEA se također bavio registracijom digitalne robe, ali je platformama ostavio da se registruju kod CFTC-a ili ostanu podvrgnuti državnoj registraciji.

Patrick Daugherty, šef prakse digitalne imovine u Foley & Lardner i pomoćni profesor Pravnog fakulteta Cornell, rekao je Cointelegraphu u e-poruci: „Zakonodavstvo […] ne pojašnjava da digitalna imovina (osim Bitcoina i Etera) nije vrijednosna papira i stoga je pokrivena DCCPA. Stoga je otvoreno za SEC pod svojim trenutnim rukovodstvom da nastavi tvrditi da je gotovo svako digitalno sredstvo vrijednosna vrijednost, što bi bilo na žalost.”

Daugherty je također primijetio: „Nije mi jasno da li decentralizovane razmjene imaju ili nisu namijenjene da budu obuhvaćene ovim zakonom. Platforme koje su pokrivene moraju upravljati “osobama”, ali DEX-ovi nemaju osoblje.”

Povezano: Američki zakon o kriptoregulaciji ima za cilj da unese veću jasnoću u DAO

Predlog zakona ulazi u već prepuno polje, pridružujući se DCEA i novijem Lummis-Gillibrand Zakonu o odgovornim finansijskim inovacijama, koji je uveden u junu. Oba zakona daju CFTC-u veću ulogu u regulaciji digitalne imovine. Konkretno, DCEA i sadašnji zakon potiču iz kongresnih odbora za poljoprivredu, koji su tijela s nadzornim ovlaštenjima nad CFTC-om.

Poznato je da predstavnica Maxine Waters, predsjedavajuća Komiteta za finansijske usluge Predstavničkog doma, i predstavnik Patrick McHenry, rangirani član komiteta, također rade na zakonima koji su fokusirani na kripto. Budući da Komitet za finansijske usluge dijeli nadzor nad SEC-om sa Senatskim bankarskim odborom, očekuje se da će prijedlog zakona Waters-McHenryja biti povoljniji za SEC.

Zakon o zaštiti potrošača digitalnih proizvoda nesumnjivo će proći kroz revizije kako se razmatra u Kongresu. Malo je vjerovatno da će doći na glasanje na trenutnom Kongresu zbog problema sa rasporedom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *