Crypto

SEC optužuje Mango Markets eksploatatora za navodnu krađu 116 miliona dolara u kripto

Komisija za vrijednosne papire i berzu Sjedinjenih Država pratila je Komisiju za trgovinu robnim fjučersima i druge u podnošenju paralelnih tužbi protiv korisnika kriptovaluta koji navodno stoji iza višemilionske eksploatacije decentralizovane berze Mango Markets.

U obavještenju od 20. januara, SEC je navela da je Avraham Eisenberg izmanipulirao tokenom upravljanja MNGO kompanije Mango Markets, omogućavajući mu da ukrade kriptovalute u vrijednosti od oko 116 miliona dolara sa platforme. Prema pritužbi, Eisenberg je navodno izvršio niz velikih kupovina MNGO-a kako bi vještački podigao cijenu tokena u odnosu na USD Coin (USDC), a zatim je izvukao sredstva iz Mango Marketa.

“Eisenberg se upustio u manipulativnu i obmanjujuću šemu kako bi umjetno naduvao cijenu MNGO tokena, koji je kupljen i prodan kao vrijednosni papir kripto imovine, kako bi posudio, a zatim povukao gotovo svu raspoloživu imovinu s Mango Marketa, koji je napustio platformu u deficit kada se cijena hartije od vrijednosti vratila na nivo prije manipulacije,” rekao je David Hirsch, šef SEC-ove jedinice za kripto imovinu i sajber.

SEC, uz pomoć Ureda američkog tužioca za južni okrug New Yorka, FBI-a i CFTC-a, optužio je Eisenberga za kršenje odredbi zakona o hartijama od vrijednosti o borbi protiv prijevara i tržišne manipulacije. Prema finansijskom regulatoru, tražit će “trajnu zabranu, zabranu zasnovanu na ponašanju, degorgement sa prejudiciranim kamatama i građanske kazne”.

Ajzenberg je navodno bio odgovoran za izvršenje velikog eksploatacije Mango Markets-a u oktobru, povlačeći otprilike 50 miliona dolara USDC-a, 27 miliona dolara Marinade Staked SOL (mSOL), 24 miliona dolara vrednosti SOL-a i 15 miliona dolara vrednog MNGO-a. Mango Markets je kasnije izvijestio da je vraćeno oko 67 miliona dolara vrijednih sredstava, a Eisenberg je javno izjavio da vjeruje da su njegove radnje bile legalne kao dio “veoma profitabilne strategije trgovanja”.

Izvor: Twitter

Vlasti su uhapsile Eisenberga u Portoriku u decembru. U pritužbi FBI-a se navodi da je on “namjerno i svjesno” učestvovao u šemi koja uključuje “namjernu i umjetnu manipulaciju” cijenom trajnih fjučersa na kripto platformi. CFTC je uslijedio s vlastitom tužbom 9. januara, optužujući Eisenberga za manipulaciju tržištem.

Povezano: Kako je niska likvidnost dovela do toga da Mango Markets izgubi preko 116 miliona dolara

Nakon ročišta za pritvor u januaru, sudija za prekršaje je odredio pritvor Eisenbergu do suđenja, jer je to bio jedini način da se osigura njegov pojavljivanje. Eksploatator Mango Marketsa nije objavljivao na svom Twitter nalogu od hapšenja u decembru.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *