Crypto

SEC naplaćuje 11 pojedinaca preko 300 miliona dolara kripto ‘piramidalne šeme’

Komisija za hartije od vrijednosti (SEC) optužila je 11 pojedinaca za njihovu navodnu ulogu u stvaranju platforme Forsage za “prevarnu kripto piramidalnu šemu”.

Optužbe su podignute pred Okružnim sudom Sjedinjenih Država u Ilinoisu 1. avgusta, pri čemu je SEC tvrdio da su osnivači i promoteri platforme koristili “prevarnu kripto piramidu i Ponzi šemu” kako bi prikupili više od 300 miliona dolara od “miliona maloprodajnih investitora”. širom svijeta.”

U tužbi SEC-a se navodi da je Forsage modeliran tako da bi investitori bili financijski nagrađeni regrutacijom novih investitora na platformu u “tipičnoj Ponzi strukturi”, koja je obuhvatila više zemalja, uključujući Sjedinjene Države i Rusiju.

Prema SEC-u, Ponzi šema je investicijska prevara koja plaća postojeće ulagače sredstvima prikupljenim od novih investitora. Ove šeme često privlače nove investitore obećavajući da će uložiti sredstva u prilike koje generišu visok prinos uz mali rizik.

U sudskom dokumentu DIK je naveo da:

“To [the Forsage platform] nije prodao niti imao nameru da proda bilo koji stvarni, potrošni proizvod dobrovernim maloprodajnim kupcima tokom relevantnog vremenskog perioda i nije imao vidljiv izvor prihoda osim sredstava dobijenih od investitora. Primarni način za investitore da zarade novac od Forsagea bio je da regrutuju druge u šemu.”

Prema SEC-u, Forsageova navodna Ponzi šema funkcionira tako što prvo omogućava novim investitorima da postave novčanik kripto imovine i kupe „slotove“ iz Forsageovih pametnih ugovora.

Ti slotovi bi im dali pravo da zarade kompenzaciju od drugih koje su regrutovali u šemu, koja se naziva „downlines“, kao i od zajednice investitora Forsage u obliku podjele dobiti, koja se naziva „prelijevanje“.

Carolyn Welshhans, vršiteljica dužnosti šefa SEC-ove kripto imovine i sajber jedinice, nazvala je Forsage „prevarnom piramidalnom šemom koja je pokrenuta u masovnim razmjerima i agresivno reklamirana investitorima“.

Također je dodala da decentralizirane tehnologije ne mogu služiti kao put za bijeg za nezakonito ponašanje:

“Prevaranti ne mogu zaobići savezne zakone o vrijednosnim papirima fokusirajući svoje šeme na pametne ugovore i blok-lance.”

Pored četiri osnivača, među kojima su Vladimir Okhotnikov, Jane Doe aka Lola Ferrari, Mihail Sergejev i Sergej Maslakov, pritužba SEC-a je uključivala i sedam promotera, od kojih su tri bila u promotivnoj grupi sa sjedištem u SAD-u pod nazivom “Crypto Crusaders”. .

Svih 11 osoba optuženo je za kršenje „Neregistrovane ponude i prodaje hartija od vrijednosti“ prema Odjeljku 5 A & C i „Prevara“ prema Odjeljku 17(a) (1 i 3) američkog Zakona o vrijednosnim papirima. Optuženi su takođe optuženi za „prevaru“ prema članu 10 BC Zakona o razmeni SAD.

Ovi napori su omogućili Ponzi strukturi da uhvati ogroman obim koji je postigla od maloprodajnih investitora koji su kupovali model u posljednje dvije godine, rekao je Welshhans.

Povezano: Kako prepoznati i izbjeći kripto pump-and-dump šemu?

U septembru 2020. godine, Forsage je bio podložan naredbama filipinski SEC o prekidu i odustajanju. U martu 2021., platforma je takođe dobila naloge o prekidu i odustajanju od Komesara za hartije od vrijednosti i osiguranje Montane.

Forsageov YouTube kanal pokazuje da je njihova platforma promovirana prije desetak dana. Čini se da je aktivan i Twitter nalog platforme.

Cointelegraph se obratio Forsageu kako bi dao komentar o ovom pitanju, ali nije dobio hitan odgovor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *