Crypto

SEC naplaćuje 11 ljudi preko 300 miliona USD kripto ‘piramidalne šeme’

The Komisija za vrijednosne papire i berzu SAD (SEC) optužio je 11 pojedinaca za njihove uloge u navodnoj kripto piramidi i Ponzi šemi koja je prikupila preko 300 miliona dolara od miliona investitora širom svijeta, uključujući i Sjedinjene Države.

Nadzorni organ je u ponedjeljak podnio građansku tužbu protiv mrežne platforme blockchain Forsagekoji je tvrdio da je decentralizovana platforma pametnih ugovora koja omogućava investitorima da ulaze u transakcije putem pametnih ugovora koji su radili na blokovima Ethereum (ETH), Tron (TRX) i BNB Smart Chain.

Prema SEC-u, Forsage je funkcionisao kao standardna piramidalna šema više od dvije godine, omogućavajući investitorima da zarade profit dovodeći druge u operaciju.

U svojoj zvaničnoj žalbi, SEC je takođe naveo da je kompanija „piramida udžbenika i Ponzi šema“, koja nije prodavala „nikakav stvarni, potrošni proizvod“ i da je „primarni način za investitore da zarade novac od Forsage-a bio zapošljavanje drugi u šemu.”

„Kao što se navodi u tužbi, Forsage je lažna piramidalna šema pokrenuta u masovnim razmjerima i agresivno reklamirana investitorima“, rekla je Carolyn Welshhans, vršiteljica dužnosti šefa SEC-ove Crypto Assets and Cyber ​​jedinice. “Prevaranti ne mogu zaobići savezne zakone o vrijednosnim papirima fokusirajući svoje šeme na pametne ugovore i blockchaine.”

SEC je detaljno naveo da optuženi uključuju četvoricu osnivača kompanije, čije boravište trenutno nije poznato, a posljednji put je poznato da žive u Rusiji, Republici Gruziji i Indoneziji.

Optuženi su i tri promotora sa sjedištem u SAD-u, kao i nekoliko članova takozvanih Crypto Crusaders, najveće promotivne grupe za shemu koja je djelovala u Sjedinjenim Državama iz najmanje pet različitih država.

Pokrenut početkom 2020. godine, Forsage je navodno primio nekoliko naredbi o prekidu i odustajanju od regulatora širom svijeta. U septembru 2020 Komisija za vrijednosne papire i berzu Filipina i u martu 2021 Komesar za hartije od vrijednosti i osiguranje Montane u SAD naredio startupu da zaustavi rad.

Uprkos tome, optuženi su “navodno nastavili da promovišu šemu dok su negirali tvrdnje u nekoliko YouTube video snimaka i na druge načine”.

Samuel D. Ellis, samoproglašeni “trener za razmišljanje o kriptovalutama”, i Sarah L. Theissen, koji su bili među optuženima, pristali su da podmire optužbe, podliježu sudskom odobrenju.

____


– Prevare s kripto-investicionim ulaganjem u ‘koljanje svinja’ donijele su ‘masovne gubitke’ žrtvama
– Policija istražuje Ethereum, “pool” za rudarenje Bitcoina nakon optužbi za “prevaru”

– Kriminalni slučajevi vezani za kripto porasli su za 40% na godišnjoj razini u Rusiji
– Žena dobija 5 godina zatvora nakon što je ukrala kripto vrijednu 87.000 USD u prevari u aplikaciji za upoznavanje

– Top 7 NFT prevara na koje treba obratiti pažnju
– Kripto berza koja je ugostila novčanik prevaranta “nije odgovorna” za gubitke žrtve, sudska pravila

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *