Crypto

SEC Gary Gensler Kripto govor je vjerovatno dobra vijest za institucionalno usvajanje

Predsjednik SEC-a Garry Gensler otkrio je da želi da agencija pokrije brojne subjekte kripto industrije s propisima koji se primjenjuju na vrijednosne papire – potencijalno ohrabrujući institucionalno usvajanje kriptovaluta.

Gensler, predsjednik američke Komisije za vrijednosne papire i berze (SEC), etablirao se kao glasni kritičar mnogih segmenata kripto industrije, a nedavno govor ukazuje da želi pooštriti propise i pojačati napore u provedbi.

Prethodne izjave ukazuju na to da on vjeruje da velika većina digitalne imovine potpada pod regulatornu nadležnost SEC-a i da bi platforme za kripto trgovinu trebalo da se registruju kod Agencije.

‘Investitori zaslužuju da budu zaštićeni’

Tokom svog govora, Gensler je rekao da „investitori zaslužuju otkrivanje informacija koje će im pomoći da se razvrstaju između investicija za koje misle da će procvjetati i onih za koje misle da će propasti. Investitori zaslužuju da budu zaštićeni od prevare i manipulacije. Zakon zahtijeva ovu zaštitu.

“Naš osnovni cilj je da investitorima pružimo zaštitu i otkrivanje podataka koje zaslužuju – a to je propisano zakonom”, dodajući da je, iz tog razloga, “zatražio od osoblja SEC-a da radi direktno s poduzetnicima kako bi njihovi tokeni bili registrovani i regulirani , gdje je prikladno, kao hartije od vrijednosti.”

Ukazujući na interes regulatora za kripto berze, predsjedavajući je rekao da, pošto su, po njegovom mišljenju, mnogi kripto tokeni vrijednosni papiri, to znači da mnogi ‘kripto posrednici’ obavljaju transakcije vrijednosnim papirima i kao rezultat toga moraju se registrovati kod SEC-a.

Dodao je: „Kripto posrednici se također bave poslovima obavljanja transakcija kripto sigurnosnih tokena za račun drugih, što ih čini brokerima, ili se bave poslovima kupovine i prodaje kripto sigurnosnih tokena za svoj račun, što ih čini dilerima. .”

Kripto entiteti koji pružaju funkcije pozajmljivanja za povrat dolaze u nadležnost SEC-a ako nude i prodaju vrijednosne papire, rekao je, ukazujući da bi se brojne decentralizirane financije (DeFI) i decentralizirane autonomne organizacije (DAO) također mogle naći pod mikroskopom SEC-a.

“Mješanje različitih funkcija unutar kripto posrednika stvara inherentne sukobe interesa i rizike za investitore. Stoga sam zamolio osoblje da radi s posrednicima kako bi se osiguralo da registruju svaku od svojih funkcija — mjenjačnice, brokersko-dilerske, skrbničke funkcije i slično — što bi moglo rezultirati razvrstavanjem njihovih funkcija u odvojena pravna lica kako bi se ublažili sukobi interesa i poboljšati zaštitu investitora”, rekao je zvaničnik.

Gensler je u svom govoru naveo i Komisiju za trgovinu robnim fjučersima (CFTC) zahtijeva veća ovlaštenja za nadgledanje i reguliranje kripto-bezbjednosnih tokena i povezanih posrednika.

“Radujem se radu s Kongresom na postizanju tog cilja u skladu s održavanjem regulacije kripto sigurnosnih tokena i povezanih posrednika u SEC-u”, rekao je.

Leave a Reply

Your email address will not be published.