Crypto

SBI Grupa izvještava da je subjekt ulaganja dobio odobrenje CFTC-a za trgovanje OTC derivatima u SAD-u

Podružnica u Sjedinjenim Državama, programera platforme za elektronsko trgovanje Clear Markets, navodno je dobila odobrenje od Komisije za trgovinu robnim fjučersima, ili CFTC, da ponudi proizvode kripto derivata sa fizičkim poravnanjem.

U obavještenju od utorka, SBI Holdings – dioničar Clear Markets – rekao je da je CFTC odobrio američku podružnicu koja upravlja Swap Execution Facility, u kojoj planira ponuditi trgovanje derivatima za parove američkog dolara i Bitcoin (BTC). Kompanija za finansijske usluge sa sjedištem u Japanu rekla je da njen market mejker planira proširiti svoje trgovinske partnere u Sjedinjenim Državama nakon pilot transakcija na Clear Markets.

SBI Holdings je objavio da je u avgustu 2018. godine kupio 12% udjela u Clear Markets-u, koji planira povećati u budućnosti. Tada je japanska firma rekla da je ulaganje usmjereno na stvaranje platforme za trgovanje kripto derivatima namijenjene institucionalnim investitorima.

Prema Zakonu o robnoj berzi i srodnim propisima CFTC-a, berze derivata — bilo da se bave kriptovalutom ili drugom imovinom — moraju imati odobrenje da rade kao određeno tržište ugovora ili kao instrument za izvršenje razmene u Sjedinjenim Državama. Prema zahtjevu za budžet za fiskalnu 2023. objavljenom u martu, CFTC je razmatrao proširenje svojih ovlaštenja nad finansijskim proizvodima koji koriste kriptovalute.

Povezano: Šta se zaista događa na kripto OTC stolu?

U maju je savezni sud naložio trojici suosnivača BitMEX-a da plate 30 miliona dolara građanskih novčanih kazni zbog navodnog kršenja uslova CFTC-a. Velika investicijska banka Goldman Sachs također je navodno istraživala provalu u proizvode kripto derivata preko američke podružnice mjenjačnice kriptovaluta FTX.

Cointelegraph je kontaktirao CFTC i Clear Markets, ali nije dobio odgovor u vrijeme objavljivanja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *