Crypto

SBF se sastao sa Bajdenovim višim savetnicima 2 meseca pre kolapsa FTX-a: Izveštaj

Bivši izvršni direktor FTX-a Sam Bankman-Fried sastao se s vladinim zvaničnicima u Bijeloj kući u najmanje četiri odvojena navrata 2022. godine, od kojih se jedan navodno dogodio samo dva mjeseca prije pada njegovog kripto carstva.

Većina sastanaka je objavljena u dnevniku posjetilaca koje Bijela kuća postavlja svakog mjeseca, a zapisi pokazuju da se Bankman-Fried sastao sa savjetnikom predsjednika Steveom Ricchettijem 22. aprila i 12. maja, zajedno sa još jednim sastankom 13. maja. sa savjetnicom za politiku Charlotte Butash.

Međutim, prema izvještaju Bloomberga od 29. decembra, bivši izvršni direktor FTX-a također se sastao s predsjednikovim savjetnikom Ricchetteom nedavno 8. septembra, na sastanku koji se nije pojavio u evidenciji posjetitelja.

Dnevnici posjetitelja Bijele kuće 2022 sa Sam Bankman-Friedom. Izvor: Bijela kuća

Otkriće je izazvalo radoznalost članova kripto zajednice, koji žele da znaju zašto se činilo da postoje tako okretna vrata poseta između FTX-a i Bele kuće.

Prema izvještaju Bloomberga, izvori su sugerirali da se na sastanku nije razgovaralo o politici, te da su razgovori bili fokusirani na kripto industriju, razmjene i prevenciju pandemije.

Povezano: Malo je vjerovatno da će tužioci ponuditi Samu Bankman-Friedu povoljan sporazum o priznanju krivice, kaže advokat

Iako je živio na Bahamima, smatra se da je Bankman-Fried bio redovan posjetilac Washingtona jer je nastojao utjecati na kripto politiku i tamo uspostaviti veze. Ranije je optužen da je pokušao da preusmjeri regulatore sa centraliziranih berzi kao što je FTX na platforme za decentralizirane finansije (DeFi) kao što je protokol kreditiranja MakerDAO.

Bankman-Fried je bio značajan donator demokrata, a u intervjuu od 16. novembra sa kripto vlogerom Tiffany Fong je priznao da je donirao otprilike isto objema strankama, ali da su njegove “republičke donacije bile mračne”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *