Crypto

Sažetak vijesti: Nexo je tužen u Velikoj Britaniji, FTX Japan će nastaviti s povlačenjem do kraja godine, ConsenSys je u partnerstvu sa Celom

Dobijte svoj dnevni sažetak vijesti o kriptoaktivi i blockchain-u – istražujući priče koje lete ispod radara današnjih vijesti o kriptovaluti.
__________

Pravne vijesti

  • Kripto zajmodavac Nexo tuže tri investitora u Visoki sud u Londonu, koji tvrde da ih je firma blokirala da povuku kriptovalute u vrijednosti od preko 107 miliona funti (126 miliona dolara), objavio je CityAM. U izvještaju se navodi da je kompanija “zastrašila” trio da proda svoj kripto nazad kompaniji uz popust od 60%. Nexo je naveo da su “ostvarujući značajan profit od trgovine svojim Nexo tokenima, podnosioci zahtjeva povukli svu svoju imovinu sa Nexo platforme i ne osporavaju ovu činjenicu.” Dodaje se da “Nexo smatra da je tužba podneta oportunistički, neko vrijeme nakon što su se predmetni događaji odigrali tokom 2020. do marta 2021.”, kao i da je “smatrao da je stvar zatvorena i razočaran je što je ponovo -izroniti.”
  • The Stečajni sud SAD je odobrio zahtjev stečajnog kripto zajmodavca Celzijus da svojim kupcima odredi rok za dostavu dokaza o potraživanju u stečajnom postupku koji je u toku. “Ove sedmice stečajni sud je odobrio naš prijedlog za određivanje roka, što je krajnji rok za sve klijente da podnesu tužbu. Termin bar je određen za 3. januar 2023.“, Celzijus rekao je u niti na Twitteru.

Razmjena vijesti

  • FTX Japanan FTX podružnica, planira nastaviti s povlačenjem kupaca do kraja godine, navodi NHK. Ne može to učiniti odmah jer koristi isti sistem obustavljenog plaćanja kao i njegova matična kompanija, navodi se u izvještaju, citirajući neimenovanog izvršnog direktora. Podružnica sada razvija sopstveni sistem koji će omogućiti klijentima da povuku sredstva.
  • Binance Labs je izvršio strateško ulaganje u belgijsku firmu za hardverski novčanik Ngrave i vodiće svoje predstojeće kolo Serije A, stoji u najavi. Osnovan 2018. godine, Ngrave se specijalizirao za skrbništvo nad sobom.
  • Uniswap objavila je novu politiku privatnosti kako bi, kako je rečeno, obezbijedila transparentnost podataka koje prikuplja, u kojoj je navedeno da decentralizovana berza (DEX) prikuplja određene on-lanac i van lanca podatke povezane sa novčanicima korisnika. Rečeno je da ne održava korisničke račune niti prikuplja i pohranjuje lične podatke, ali prikuplja javno dostupne blockchain podatke, informacije iz localStorage i drugih tehnologija praćenja, ankete ili informacije o upotrebljivosti itd.

Web3 vijesti

  • Blockchain tehnološka kompanija ConsenSys je u partnerstvu sa Celo, EVM kompatibilan blockchain sloja 1, kako bi potaknuo mainstream usvajanje Web3. U saopštenju za javnost se navodi da programeri sada mogu da se oslanjaju na Celo Infura, te da integracija Infura nudi podršku za više lanaca s komplementarnim alatima koji komuniciraju s Celo blockchainom za brzu implementaciju i skaliranje. Programeri također mogu implementirati dapp-ove zasnovane na Ethereum-u (ETH). Tartufkoristiti Diligenceusluga revizije pametnih ugovora i transakcija između Cela i drugih decentraliziranih finansijskih (DeFi) platformi i dapp-ova sa MetaMask.

Novosti o propisima

  • The Monetarna uprava Singapura (MAS) branio je svoj stav dalje Binance i FTX razmjene, nakon kritika o različitom tretmanu ove dvije kompanije – kako je regulator prethodno upozorio javnost na Binance, objavio je South China Morning Post. “Jasna razlika” između njih dvoje bila je u tome što je Binance “aktivno tražio” korisnike u Singapuru, u mjeri u kojoj je između ostalih poticaja nudio kotiranje u singapurskim dolarima, dok FTX nije bio, navodi se u izvještaju, citirajući izjavu MAS-a.

Poreske vijesti

  • The Kenija Uprava za prihode (KRA) će krenuti za više od četiri miliona Kenijaca koji posjeduju kriptovalute ako budu odobrene izmjene zakona usmjerene na reguliranje i oporezivanje trgovine digitalnim valutama, izvještava Business Daily Africa. „Tamo gde se digitalna valuta drži u periodu koji ne prelazi dvanaest meseci, primenjuju se zakoni koji se odnose na porez na dohodak ili za period duži od dvanaest meseci primenjuju se zakoni koji se odnose na porez na kapitalnu dobit“, kaže se u Predlogu zakona o tržištu kapitala (amandman). .

Rudarske vijesti

  • Glavni proizvođač opreme za rudarenje Bitcoin (BTC). Kanaan objavila svoje nerevidirane finansijske rezultate za treći kvartal 2022. godine, navodeći da su: prihodi iznosili 137,5 miliona dolara, što predstavlja pad od 40,8% u odnosu na Q2 i pad od 25,8% u odnosu na isti period 2021. godine; bruto dobit je iznosila 32,9 miliona dolara, što je smanjenje od 74,8% u odnosu na Q2 i 68,4% u odnosu na isti period 2021. godine; a neto prihod je iznosio 8,6 miliona dolara, što je smanjenje od 90% u odnosu na drugi kvartal i 88,1% u odnosu na isti period 2021.

Političke vijesti

  • Josh Hawley, republikanski član Pravosudni odbor američkog Senataposlao pismo najvišim zvaničnicima administracije američkog predsjednika Joea Bidena tražeći “informacije i prepisku” o kolapsu FTX i “raskošne” donacije demokratskim kandidatima od strane bivšeg izvršnog direktora Sama Bankman-Frieda, navodi Fox Business. Pitao je generala Merricka Garlanda Komisija za hartije od vrijednosti (SEC) predsjedavajući Gary Gensler, i Komisija za trgovinu robnim fjučersima (CFTC) Predsjednik Rostin Behnam da otkrije da li su ove agencije istraživale FTX ili Alameda Research i da su sklopili nagodbe sa dvije kompanije. “Uspjeh zločinačkog poduhvata gospodina Bankman-Frieda nakratko ga je učinio jednim od najbogatijih ljudi u Americi. I on je svoje nezakonito stečene dobitke iskoristio u službi Demokratske stranke, koja se posljednjih godina pojavila kao njen drugi najveći pojedinačni donator iza samo Georgea Sorosa”, napisao je Hawley.

Leave a Reply

Your email address will not be published.