Crypto

Sažetak vijesti: indijski CBDC pilot pokrenut u roku od mjesec dana, troje uhapšeno zbog velikih zločina povezanih s kripto, EQONEX dosje za restrukturiranje duga

Dobijte svoj dnevni sažetak vijesti o kriptoaktivi i blockchain-u – istražujući priče koje lete ispod radara današnjih vijesti o kriptovaluti.
__________

CBDC vijesti

 • The Rezervna banka Indije (RBI) je u završnoj fazi uvođenja digitalne valute centralne banke za maloprodaje (CBDC) koja će biti interoperabilna sa sadašnjim oblicima platnih sistema, izvještava The Economic Times, pozivajući se na “ljude svjesne razvoja”. Pilot bi trebao biti pokrenut u roku od mjesec dana. Banke učesnice će testirati CBDC među 10.000 do 50.000 korisnika.

Pravne vijesti

 • Dvojica estonskih državljana uhapšena su u Talinu, u Estoniji, na osnovu optužnice od 18 tačaka za navodnu umešanost u prevaru kriptovaluta vrednu 575 miliona dolara i zaveru za pranje novca. Sergej Potapenko i Ivan Turõgin navodno su prevarili stotine hiljada žrtava kroz višestruku šemu, rekao je Ministarstvo pravde SAD saopštenje za javnost. The FBI istražuje slučaj.
 • Muškarac u Holandiji uhapšen je zbog navodnog pranja novca korišćenjem bitkoina (BTC), a tužioci tvrde da postoje veze sa trgovinom na mračnom vebu, navodi se u saopštenju Služba za fiskalne informacije i istrage.

Investicione novosti

 • Kompanija za kripto finansijske usluge u SAD EQONEX Grupa podnio zahtjev za restrukturiranje duga. Prema pismu akcionarima, kompanija je podnijela dobrovoljnu prijavu Visoki sud Republike Singapur staviti kompaniju u sudsku upravu. Pravno lice sa sjedištem u Hong Kongu Diginex Limited stavljen je u dobrovoljnu likvidaciju povjerilaca, kao što je Eqonex Capital.

Razmjena vijesti

 • FTX, roditelji njenog osnivača Sam Bankman-Fried, i viši rukovodioci kompanije kupili su najmanje 19 nekretnina vrijednih oko 121 milion dolara na Bahamima u protekle dvije godine, prenio je Reuters, pozivajući se na zvanične imovinske zapise. Kupljeno je 15 nekretnina vrijednih oko 100 miliona dolara FTX Property Holdings u 2021. i 2022. godini.
 • Bitfinex Turska je pokrenuo samostalnu mobilnu aplikaciju na turskom jeziku, navodi se u saopštenju za javnost. Aplikacija korisnicima u Turskoj pruža mogućnost izvršavanja spot transakcija na platformi.
 • Bitpanda je dobio licencu za čuvanje kriptovaluta i vlasničku trgovinu od Njemačka savezna uprava za finansijski nadzor (BaFin). U saopštenju se navodi da ovo fintech čini prvom evropskom maloprodajnom investicionom platformom koja ispunjava regulatorne zahteve BaFina. Licenca će omogućiti Bitpandi da samostalno nudi kripto skrbništvo i vlasničku trgovinu njemačkim rezidentima, kao i da održava knjigu naloga i direktno plasira kripto usluge.
 • Bitget se registrirala na Sejšelima kako bi pomogla globalnu ekspanziju, navodi se u saopštenju. Razmjena je također ažurirala svoj plan zapošljavanja novim ciljem od 1.200 zaposlenih do prvog kvartala 2023. godine, povećavajući svoju radnu snagu za još 50% u odnosu na postojeću veličinu.

DeFi vijesti

 • Curve.Financevelika decentralizovana berza (DEX) i automatizovani market mejker (AMM), raspoređena na Celo, EVM kompatibilan blockchain sloja 1, navodi se u saopštenju za javnost. Implementacija Curve omogućava kretanje stabilnih sredstava na i van lanca putem Crvotočina‘s Portal token bridge, pisalo je.

Vijesti o igrama

 • Procesor plaćanja za industriju igara ZEBEDEE i globalni dobavljač poklon kartica i mobilnih dopuna Bitrefill najavio partnerstvo za integraciju aplikacije ZEBEDEE sa Bitrefill uslugama i omogućavanje korisnicima da potroše zarađeni BTC igrajući igrice na više od 5.000 poklon kartica bez potrebe da napuste aplikaciju, stvarajući cirkularnu ekonomiju unutar ZEBEDEE-a, navodi se u saopštenju za javnost.

NFT vijesti

 • Britanska aukcijska kuća Phillips najavio Portret Senekenajnoviji rad vizualnog umjetnika All Seeing Seneca sa tri 1:1 nezamenljiva tokena (NFT) i njenom prvom slikom koja će biti ponuđena na aukciji, navodi se u saopštenju. NFT-ovi će se kovati preko provajdera infrastrukture za kripto plaćanja MoonPayNova samouslužna platforma HyperMint. Portretiranje se proizvodi u saradnji sa United Talent Agency.
 • Interaktivna izložba izgrađena na Tezos blockchain, prikazan u suradnji s generativnom umjetničkom platformom fxhashbiće na javnom uvidu u decembru u Kongresni centar Majamija. Prema saopštenju za javnost, Izvedba u kodu: Dešifriranje vrijednosti u generativnom čl istraživat će matematičku vjerovatnoću i njen utjecaj na rijetkost i percipiranu vrijednost u generativnoj umjetnosti. Iskustvo će omogućiti posjetiteljima da kuje i traže istaknutu generativnu umjetnost NFT u realnom vremenu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.