Crypto

Sažetak vijesti: FINRA pokreće Crypto Comms Probe, Genesis Block zaustavlja OTC trgovinu, Thodex osnivač će biti izručen Turskoj

Dobijte svoj dnevni sažetak vijesti o kriptoaktivi i blockchain-u – istražujući priče koje lete ispod radara današnjih vijesti o kriptovaluti.
__________

Novosti o propisima

  • The Regulatorno tijelo finansijske industrije (FINRA), američko samoregulatorno tijelo za brokerske usluge, saopćilo je da “sprovodi ciljanu provjeru prakse firmi”. Prema najavi, od firmi se zahtijeva da obezbijede svu maloprodajnu komunikaciju u vezi sa kripto imovinom koja se distribuira između 1. jula i 30. septembra ove godine. Ovo uključuje svaku pisanu (uključujući elektronsku) komunikaciju, dodajući da “video, društveni mediji, mobilne aplikacije i web stranice općenito spadaju u ovu kategoriju komunikacija”.

Razmjena vijesti

  • Firma za kripto usluge sa sjedištem u Hong Kongu Genesis Block rekao je da će obustaviti usluge vanberzanskog (OTC) trgovanja zbog rizika zaraze od bankrota FTX razmjene, prenio je Reuters. “Prestali smo trgovati, jer ne znamo koje bi ugovorne strane sljedeće propale, pa bismo radije zatvorili sve naše pozicije kako bismo povratili dio naše likvidnosti”, rekao je glavni izvršni direktor Wincent Hung. Kompanija takođe traži od kupaca da povuku svoja sredstva i neće prihvatiti nove kupce.
  • Blockchain analitička firma Nansen rekao da je FTX i Alameda Research imaju bliske (on-chain) veze od samog početka, da je početni uspjeh Alameda, FTX i FTT najvjerovatnije doveo do porasta vrijednosti bilansa Alamede, dodajući da je ova visoka bilansna vrijednost FTT pozicija je vjerovatno korišćen kao kolateral od strane Alamede za pozajmljivanje. “Skupljajući dijelove iz naše on-chain istrage, bilo je očigledno da je kolaps Luna/Terra otkrio duboku manu između Alamede i FTX-ovog zbrkanog odnosa”, napisao je Nansen tim. “Bilo je značajnih FTT odliva iz Alamede u FTX oko Terra-Luna / 3AC situacija.”
  • Binance pokrenuo je novu obrazovnu inicijativu, Academy Courses, gdje korisnici mogu steći znanje o kripto i blockchain industriji ispunjavanjem kurseva i kvizova. Korisnici koji se prijave na svoje verifikovane Binance naloge dok završe sve kurseve i kvizove u okviru početne staze će se kvalifikovati da dobiju jedan nepromenljivi token (NFT) sertifikat, saopštila je berza.

Pravne vijesti

  • Faruk Fatih Özer, osnivač sada ugašene turske kripto berze Thodex, biće izručen Turskoj kako bi se suočio sa optužbama za prevaru i vođenje kriminalne organizacije, prenio je aa.com. Turska je započela proces izručenja nakon što je on uhapšen u Albaniji u avgustu. Interpol je u aprilu 2021. izdao crvenu obavijest za Özera.

Dobrotvorne vijesti

  • The Ukrajina FilmFest održat će se 20. novembra u Los Angelesu i 26. novembra u Londonu u sklopu skupa predsjednika Volodymyr Zelenskyy UNITED24 inicijativu, i EnoughTea Foundationpartner u Ministarstvo digitalne transformacije Ukrajine, će omogućiti NFT aukciju s ciljem prikupljanja sredstava humanitarne pomoći. NFT-ovi će se kovati koristeći Hedera Token Servicenavodi se u saopštenju.

Stablecoin novosti

  • Cardano (ADA) programer Emurgo najavio planove za izdavanje stabilnog coina vezanog za USD tzv USDA na mreži početkom 2023. godine, objavile su razne vijesti. Emurgo je rekao da će USDA biti prvi regulirani stabilcoin na blockchainu koji je podržan fiat valutom.

Sigurnosne vijesti

  • Blockchain forenzička kompanija TRM Labs najavio lansiranje Beacon Network, javno-privatna komunikaciona mreža za odgovor na Web3 incidente. U saopštenju za javnost se navodi da će mreža omogućiti pouzdanu komunikaciju između organa za sprovođenje zakona i pružalaca usluga virtuelne imovine (VASP) direktno preko TRM Forensics interfejsa, omogućavajući bržu komunikaciju tokom kritičnih situacija kao što su kripto hakovi.

Blockchain novosti

  • Input Output Global (IOG), jedan od graditelja Cardanou partnerstvu sa Univerzitet u Edinburghu razviti “prvi ‘indeks decentralizacije’ u blockchain industriji”, stoji u priopćenju za javnost. The Indeks decentralizacije u Edinburgu (EDI) ima za cilj stvaranje veće transparentnosti korištenjem metodologije zasnovane na istraživanju kako bi stvorio okvir koji dosljedno određuje nivo ‘decentralizacije’ javnih blockchain projekata, objašnjava se.

Web3 vijesti

  • BNB lanac je u partnerstvu sa Amazon Web Services (AWS) i Kyros Ventures organizirati Web3 mrežnu inicijativu, Web3 Matching u Ho Ši Minu, Vijetnam, 11. decembra. U saopštenju za javnost se navodi da će inicijativa ponuditi mogućnosti umrežavanja za SEA Web3 projekte, kao i mentorstvo o finansiranju, infrastrukturi i blockchainu. Stručnjaci zajednice BNB Chain će mentorirati projekte na teme uključujući finansiranje, skaliranje dapp aplikacija i tehnike izlaska na tržište. Događaj uključuje učešće iz Binance Labs, Pantera, Mehanizam Kapital, Animoca Ventures, C2 Ventures, Newman Capital, ICandy, Faculty Group, GeekCarteli Cydonia Ventures.

Leave a Reply

Your email address will not be published.