Crypto

Saylor iz MicroStrategyja kaže da će mu odstupanje s mjesta izvršnog direktora dopustiti da se više fokusira na Bitcoin

Američka softverska firma koja voli bitcoin (BTC). MicroStrategy mogao bi se još više okrenuti prema BTC-u – uprkos najavi da će njegov suosnivač Michael Saylor odstupiti s mjesta izvršnog direktora 8. avgusta.

U pozivu za zaradu, Saylor je izjavio da će, nakon što se povukao s mjesta izvršnog direktora kako bi postao izvršni predsjednik kompanije, njegov fokus biti na firminoj „korporativnoj strategiji i inovacijskim naporima“ – i MicroStrategy-inoj „bitcoin strategiji i povezanim inicijativama za zagovaranje bitcoina i edukacije“.

Dodao je da će nastaviti da radi sa Vijeće za rudarenje bitkoina i primetio:

“Nastavit ću djelovati kao entuzijastičan glasnogovornik MicroStrategyja i kao naš izaslanik u globalnoj bitcoin zajednici.”

Nadalje, Saylor je tvrdio da je “pitanje nasljeđivanja izvršnih direktora” bilo u pripremi već neko vrijeme, objašnjavajući da je taj potez “pažljivo razmatran i planiran na nivou odbora dugi niz godina”.

Dugogodišnji izvršni direktor je objasnio da se „raduje vođenju organizacije za dugoročno zdravlje i rast našeg poslovnog softvera” – kao i njene „strategije sticanja bitkoina”.

Potrudio se da “ponovi” da je “strategija” MicroStrategyja bila “nabaviti i zadržati bitcoin dugoročno”, dodajući da “trenutno ne planira da se bavi prodajom bitcoina”.

Andrew Kang, glavni finansijski direktor kompanije, objasnio je da je bitcoin “strategija” kompanije i dalje “jednostavna”:

“Kupite i držite na dugi rok, i to je to.”

Bez obzira na to, mnogi će biti zabrinuti zbog Saylorovog poteza. Kompanija je zabilježila gubitak u drugom tromjesečju od oko milijardu dolara – uz naplatu umanjenja vrijednosti od 917,8 miliona dolara “povezanu sa padom vrijednosti bitkoina koji drži”, napomenuo je Bloomberg.

Kompanija kaže da posjeduje “oko” BTC 129.699 (2,99 milijardi USD). A s obzirom da kripto zima još nestaje, kompanija se nije suočila s nedostatkom kritika zbog svoje agresivne strategije kupovine BTC-a.

Isti medij je objasnio da su dionice MicroStrategyja pale za oko 2,3% u post-market trgovanju, a trgovci dionicama očigledno nisu bili impresionirani vijestima o gubicima.

A s obzirom da su dionice kompanije ove godine pale za nekih 50%, kompanija će se nadati da će cijene BTC-a porasti prije nego kasnije.

Trenutni predsjednik MicroStrategyja, Phong Le, naslijedit će Saylora na mjestu izvršnog direktora 8. avgusta, objavila je kompanija.

U saopštenju za javnost, kompanija je objasnila da će Saylor “ostati predsednik odbora direktora i izvršni službenik kompanije”.

Saylor je dalje citiran kako je izjavio:

“Vjerujem da će nam podjela uloga predsjednika i izvršnog direktora omogućiti da bolje slijedimo naše dvije korporativne strategije sticanja i držanja bitcoina i rasta našeg poslovanja sa softverom za korporativnu analitiku. Kao izvršni predsjednik moći ću se više fokusirati na našu strategiju akvizicije bitcoina i povezane inicijative zastupanja bitcoina, dok će Phong biti ovlašten kao izvršni direktor za upravljanje ukupnim korporativnim operacijama.”

U svom izvještaju za drugo tromjesečje, kompanija je svoje aktivnosti vezane za BTC postavila na isti pijedestal kao i svoje osnovne poslovne analitičke operacije u dijelu pod nazivom „Korporativne strategije“.

Ovdje je kompanija ponovo objasnila da namjerava “nabaviti i zadržati bitcoin dugoročno” i “kupiti bitcoin putem [the] korištenje viška novčanih tokova i transakcija duga i kapitala.”

Dodao je da je “osnova agregatnih troškova” njenih BTC fondova 4 milijarde dolara.

U 8:04 UTC u srijedu, BTC se trguje po cijeni od 23.045 USD, što je porast od 0,5% u jednom danu i 8,5% u sedmici.

____


– MicroStrategy se vraća – Saylor kupuje pad, dodaje 480 bitkoina za 10 miliona USD
– MicroStrategy Uzimajući u obzir opcije za stvaranje prinosa na BTC 95,643 Holdings

– Vlada prihvaća bitcoin, a regulatorna budućnost je ‘svijetla’ – Saylor iz MicroStrategyja
– Finansijska tržišta nisu spremna za obveznice koje podržavaju Bitcoin – izvršni direktor MicroStrategy

– U drugom tromjesečju ostvareno je preko 59% rudarenja Bitcoina na održivom energetskom miksu – Vijeće za rudarenje Bitcoina
– Bitcoin-ova Killer App, Ethereum, Web3 & Inflation – Michael Saylor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *