Crypto

Saradnici se gomilaju u Bitcoin, Ethereum i Solanu od 2018: Izvještaj

Uprkos turbulencijama kripto tržišta, aktivni suradnici u glavnim projektima Bitcoin, Ethereum i Solana porasli su u prosjeku za 71,6% godišnje od januara 2018, prema novom izvještaju.

Nalazi dolaze iz izvještaja od 2. avgusta koji je Cointelegraphu poslala tehnološka investiciona firma Telstra Ventures, a u kojem je utvrđeno da je Solana imala najznačajniji godišnji porast mjesečno aktivnih doprinosilaca, rastući po složenoj godišnjoj stopi rasta od 173% od 1. januara 2018.

Saradnici su programeri koji guraju ažuriranja koda na GitHub, spremište kodova za kompjuterske programe.

Ethereum je bio drugi sa 24,9% složenim godišnjim rastom mjesečnih doprinosa od 2018. godine, a Bitcoin je treći sa “sporim i stabilnim” godišnjim povećanjem od 17,1%.

Telstra je također navela da je utvrdila da Ethereum ima „najveću i najjaču“ zajednicu programera od tri blockchaina. Mreža je u aprilu imala skoro 2.500 aktivnih saradnika mesečno, što je u julu palo na preko 2.000 saradnika, što se poklopilo sa padom cene kriptovaluta.

Veći broj aktivnih saradnika može biti zbog veće količine izlaza potrebnog za pripremu za predstojeće spajanje u kojem mreža prelazi u konsenzus Proof-of-Work.

Količina mjesečnih aktivnih doprinosilaca na Ethereumu u julu je bila više od četiri puta veća od Bitcoinovih 400 saradnika i skoro sedam puta veća od Solaninih 350 saradnika.

Ukupan broj saradnika za top Ethereum projekte – Telestra

U izvještaju se, međutim, navodi da je broj saradnika pao za 9% od prošlog novembra, što se poklopilo s padom cijene kriptovalute od njenog vrhunca.

VC investicione mogućnosti

Tehnološka investiciona firma je također otkrila da među deset najbrže rastućih projekata u Bitcoin-u, Ethereumu i Solani, oko 40% projekata nije imalo nikakvu podršku rizičnog kapitala, što znači da mogućnosti ulaganja ostaju u izobilju.

Ti projekti uključuju investicijski protokol OlympusDAO baziran na Ethereumu, ApeWorx za razvoj pametnih ugovora, Flashbots istraživača maksimalne ekstrahirane vrijednosti (MEV) i NFT standard MetaPlex baziran na Solani.

Povezano: Investitori se okreću manje rizičnim kripto prinosima — Block Earner GM

Finansiranje rizičnog kapitala u kriptovalutama tokom 2022. pomjerilo je fokus sa decentraliziranog financiranja (DeFi) na Web3 aplikacije, prema istraživanju iz Cointelegrapha u julu. Investicije u Web3 činile su 42% od 14,67 milijardi dolara uloženih u kripto projekte u drugom kvartalu, čime je ukupna prva polovina iznosila 29,33 milijarde dolara.

Telstra Ventures je kompanija rizičnog kapitala fokusirana na tehnologiju sa 84 kompanije u svom portfelju investicija i 30 milijardi dolara imovine pod upravljanjem. Ulagao je u blockchain kompanije Blockdaemon i FTX exchange.

Podaci su izvedeni iz 1.000 aktivnih organizacija koje doprinose više od 30.000 projekata otvorenog koda na Bitcoin, Ethereum i Solana. Projekti koji ispunjavaju uslove za proučavanje imaju najmanje 100 zvjezdica u GitHub repozitorijumima i bili su aktivni između januara i aprila 2022.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *