Crypto

Samoodržavanje kriptovaluta je ‘temeljno ljudsko pravo’, ali nije bez rizika: Zajednica

Debakl FTX-a izazvao je porast poziva za samozaštitom kriptovaluta ove sedmice, uključujući i izvršnog direktora Binancea Changpeng Zhaoa koji je to opisao kao “fundamentalno ljudsko pravo”. Međutim, neki upozoravaju da i dalje postoje rizici kada se odlučite da sami držite svoju digitalnu imovinu.

Vitalik Buterin, suosnivač Ethereuma, istaknuto na Twitteru da, iako su decentralizovane finansije (DeFi) i eto samoskrbništva bili popularni ove sedmice, još uvijek postoje rizici. Prema suosnivaču Ethereuma, greške u kodu pametnog ugovora su neki od ovih rizika. Kako bi izbjegao rizike, Buterin je spomenuo i neke savjete kao što su jednostavnost koda, revizije, formalna verifikacija i dubina odbrane.

Osim grešaka u pametnim ugovorima, prijenos kripto imovine nakon smrti također je postao tema na društvenim mrežama. Bruce Fenton, izvršni direktor brokera Watchdog Capital, doneo napraviti neke testove samoodržavanja kao što je traženje najbližih rođaka da povrate nečije novčiće kao da su umrli. Prema Fentonu, bez plana za njegovo nasljeđivanje, samostarateljstvo je nepotpuno. “To nije poklon nikome”, on raspravljao.

Tom Dunleavy, istraživački analitičar na platformi za kripto podatke Messari, u razgovor je unio zahtjev za samoodržavanjem. Analitičar raspravljao da samozdržavanje “ne želi 95% stanovništva”.

Prema Dunleavyju, uključivanje milijardi korisnika zahtijeva siguran, transparentan i pouzdan rad starateljstva, i tvrdi da većina ljudi želi neke zaštitne mjere i rezervnu kopiju.

Povezano: FTX zaraza: Koje su kompanije pogođene kolapsom FTX-a?

Kako se naknadni potres kolapsa FTX-a i dalje osjeća unutar kripto zajednice, glasine oko bivšeg izvršnog direktora FTX-a Sama Bankman-Frieda nastavljaju da se šire. Na Twitteru neki tvrde da je izvršni direktor snimio majstorsku klasu o trgovanju koja je trebala biti objavljena u decembru. Osim toga, anonimni izvori kažu da se vlasti spremaju da Bankman-Fried odlete u Sjedinjene Američke Države na ispitivanje.

Leave a Reply

Your email address will not be published.