Crypto

Samo 50-ak profila od 7.000 Binance zaposlenih na LinkedInu je stvarno, kaže CZ

Prema nedjeljnoj objavi na Twitteru izvršnog direktora Binancea Changpenga Zhaoa, poznatog i kao CZ, samo oko 50 od 7.000 korisnika koji tvrde da su zaposleni u najvećoj svjetskoj burzi kriptovaluta na Linkedinu je stvarno. Izvršni direktor kriptovalute požalio se na nedostatak sistema za autentifikaciju stvarnog ID-a na Linkedinu, govoreći:

„Želeo bih da LinkedIn ima funkciju koja omogućava kompaniji da verifikuje ljude. Dakle, mnogi „hej, ja sam odgovoran za stavljanje“ prevaranta na LinkedIn. Budite oprezni.“

LinkedIn kripto prevara obično počinje kao neželjeni zahtjev od strane očiglednog rukovodioca kripto mjenjačnice zainteresiranim stranama u projektu u vezi s potencijalnim listingom tokena. Profili su pametno napravljeni da pokažu godine iskustva u industriji, zajedno sa višestrukim vezama, ponekad i do 500 više, kako bi se stvorila slika prividne legitimnosti.

Nezatražena ponuda za unos od LinkedIn člana koji tvrdi da je sa Bithumba. Izvor: Zhiyuan Sun

Nakon što je žrtva pronađena, prevarant šalje dokument putem e-pošte ili Telegrama koji sadrži detalje procesa listinga zajedno sa potrebnim početnim sigurnosnim depozitom za “uslugu”. Međutim, čim žrtva prenese traženu digitalnu imovinu na adresu depozita, prevarant prekida svaki kontakt i stavlja sredstva u džep.

Lažni Bitfinex listing dokument, u kojem se navodi da je potreban depozit od 250.000 USDT za početak procesa. Izvor: Zhiyuan Sun

Legitimne razmjene općenito ne zahtijevaju početne depozite ili naknade za kotaciju. Umjesto toga, tim za dužnu analizu pregleda potencijalni token za sigurnost, usklađenost, pravni okvir i cjelokupnu korisnost projekta, a zatim zakazuje sastanak s izdavaocem sredstava kako bi se razgovaralo o daljim koracima. Ovisno o obimu projekta, programeri mogu biti svakodnevno uznemireni takozvanim lažnim prijedlozima na listi.

Lažni prijedlog za uvrštavanje na Binance.US. Izvor: Zhiyuan Sun

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *