Crypto

Samo 10 sati do spajanja Ethereum-a: Evo šta trebate znati

Ethereumov dugoočekivani prijelaz sa proof-of-work (PoW) na proof-of-stake (PoS) je pred nama jer se spajanje nazire za manje od 10 sati. Ima dosta toga što treba uzeti u obzir za širi prostor kriptovaluta — a evo šta trebate znati.

Šta je spajanje?

Ethereum blockchain će preći sa svog energetski intenzivnog mehanizma konsenzusa PoW kako se njegov izvršni sloj spaja s novim slojem konsenzusa PoS poznatim kao Beacon Chain.

Beacon Chain je počeo sa radom u decembru 2020., omogućavajući učesnicima ekosistema da deponuju ili “ulože” ETH kako bi postali novi validatori mreže, na taj način zamenjujući PoW rudare koji su prethodno radili na procesuiranju transakcija, proizvodnji blokova i obezbeđivanju mreže.

U svom najjednostavnijem obliku, spajanje će učiniti da Ethereum mreža koristi 99% manje energije i pružiti veću skalabilnost, sigurnost i održivost.

Ethereumova mainnet (PoW) i Beacon Chain (PoS) rade istovremeno i konačno će se spojiti – otuda i naziv – otvarajući novu eru za blokčein mrežu pametnih ugovora. Cijela historija transakcija Ethereuma će se prenositi dok novi mehanizam konsenzusa preuzima kontrolu nad mrežom.

Ko održava mrežu nakon spajanja?

Kao što je objašnjeno, korisnici koji su u mogućnosti da ulože ukupno 32 ETH imaju pravo da postanu pojedinačni validatori Ethereum Beacon lanca. Validatori su dodijeljeni da proizvedu blokove nasumično i potvrđuju transakcije i blokove kreirane od strane drugih validatora u mreži.

Korisnici također mogu učestvovati u objedinjenim ili centraliziranim skupovima za ulaganje ulaganjem manjih količina ETH-a, što obećava udio nagrada za validaciju i održavanje mreže. Postoji više opcija za ulaganje koje treba razmotriti za one koji su zainteresovani da igraju ulogu u novom mehanizmu konsenzusa mreže.

Nedavni izvještaj platforme za blockchain analitiku Nansen pokazuje da je uloženo nešto više od 11% ukupnog ETH u opticaju, od čega 65% tekućih i 35% nelikvidnih. Postoji ukupno 426.000 validatora i oko 80.000 depozitora, dok mala grupa entiteta upravlja značajnim dijelom uloženog ETH-a.

Tri velike berze kriptovaluta čine skoro 30% uloženog ETH-a, a to su Coinbase, Kraken i Binance. Lido DAO, najveći provajder Merge stakinga, ima najveći iznos uloženog ETH-a sa 31% udjela, dok peta neoznačena grupa validatora drži 23% uloženog ETH-a.

Mogu li postojati vilice Ethereum blockchaina?

Kao što je Cointelegraph ranije izvijestio, spajanjem će ETH, domaća valuta Ethereum ekosistema, ostati kada se mainnet pridruži Beacon lancu. Vrijedi napomenuti da su neki PoW rudari koji su prethodno minirali blokove i održavali izvršni sloj naznačili da će to nastaviti raditi.

Ethereum blockchain koji pokreće PoS nastavit će koristiti ETH nakon spajanja, dok bi druga hipotetička PoW Ethereum mreža, nazvana ETHPOW, mogla da se odvoji stvaranjem ETHW tokena.

Ovo je nešto što razmatraju pružaoci finansijskih usluga koji nude proizvode kojima se trguje na berzi (ETP) koji su povezani sa osnovnom imovinom bilo kog datog blockchaina. Ako postoji potražnja investitora za izlaganjem račvanom lancu PoW, onda bi neke firme mogle razmisliti o tome.

Bilo koji postojeći ETP ili fondovi koji su izloženi ETH ne moraju ništa da rade, jer će ETH nastaviti da postoji dok Beacon Chain implementira PoS konsenzus.

Trebam li nešto učiniti?

Prosječni korisnik Ethereuma i vlasnik ETH-a ne moraju brinuti o gubitku svojih sredstava ili uvođenju bilo kakvih promjena na preferiranim novčanicima prije spajanja. Kako se čitava istorija Ethereum blockchaina prenosi u tranziciji – sva sredstva u novčanicima su i dalje dostupna i sigurna.

Najvažnije – čuvajte se prevara. Cointelegraph je sastavio listu od tri najistaknutija načina na koja zlonamjerni akteri pokušavaju da napadnu događaj Merge. Promiču se lažni skupovi za ulaganje, prevare nadogradnje i lažni airdrops. Ne morate nadograditi svoj novčanik ili poslati ETH da biste primili nove tokene.

Leave a Reply

Your email address will not be published.