Crypto

Sam Bankman Fried najavljuje značajne donacije za američke izbore na sredini mandata

Izvršni direktor FTX-a Sam Bankman-Fried otkrio je da je donirao milione dolara za podršku dvostranačkim političarima u pokušaju da namami više kripto saveznika.

U subotnjem tvitu, Bankman-Fried je rekao da je bio “značajan donator” i na republikanskim i na demokratskim predizborima, “podržavajući konstruktivne kandidate širom puta kako bi se spriječile pandemije i donijela dvostranačka klima u DC”.

Milijarder je takođe otkrio da se prijavio za kampanje za prihvatanje kriptovaluta i njihovo davanje političarima, naravno, ako oni to prihvate. “Ako želite da doprinesete kriptovalutama, obratite se svojim izabranim zvaničnicima i pitajte ih prihvataju li to; FTX će ih rado prijaviti!” on je rekao.

Najava dolazi samo nekoliko dana nakon što je SBF njegovu izjavu u vezi sa svojim planovima da potroši do ili čak više od milijardu dolara u političkim donacijama uoči predsjedničkih izbora u Sjedinjenim Državama 2024. godine nazvao “glupim citatom”, rekavši da je on nemaran.

Bankman-Fried je ove godine već potrošio skoro 40 miliona dolara na političke akcione komitete i kampanje, a najveći dio ide Demokratskoj stranci i njenim kandidatima. Bio je jedan od najvećih donatora iza uspješne predsjedničke kampanje Joea Bidena 2020.

Crypto rukovoditelji povećavaju donacije uoči izbora na sredini mandata

Rukovodioci kriptovaluta i kripto kompanije značajno su povećali svoju političku potrošnju uoči međuizbora, kladeći se da će prijateljskiji Kongres pomoći da se zaštiti od regulatornog udara.

Prema izvještaju Wall Street Journala, kripto kompanije su uložile ogromnih 73 miliona dolara u izbore 2022. godine, u odnosu na 13 miliona dolara u ciklusu 2020. godine. Nadalje, industrija je potrošila 15 miliona dolara na lobiranje u prvih devet mjeseci ove godine, više nego u prethodnih osam godina zajedno.

Nakon firme demokratskog megadonora Georgea Sorosa i proizvođača kartonskih kutija Uline, SBF-ov FTX postao je treći najveći izvor doprinosa za kampanju za 2022.

“Ovi poluvremeni mandati su najvažniji izbori za ovu kripto zajednicu”, rekla je Hermine Wong, direktorica politike u Coinbaseu, najvećoj američkoj platformi za kriptotrgovinu. “Vjerujemo da će zakonodavci koji će doći u ovom ciklusu moći konačno da naprave nacrt zakona koji će regulisati ovaj prostor.”

Značajno je da već postoje neki kripto saveznici u Kongresu. Na primjer, članovi Kongresa iz obje strane iznijeli su zakone za koje bi kripto industrija željela da prođu.

Kako je objavljeno, američki senatori Patrick Toomey i Kyrsten Sinema udružili su se krajem jula kako bi potaknuli izuzeće od poreza za korisnike kriptovaluta koji vrše male investicije ili kupovine, od kojih svaka iznosi do 50 dolara.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *