Crypto

Sam Bankman-Fried još uvijek govori na događajima, a zajednica je bijesna

Bivši izvršni direktor FTX-a Sam Bankman-Fried ponovo je privukao bijes kripto zajednice – ovog puta zbog svog planiranog pojavljivanja na predstojećoj konferenciji u New Yorku 30. novembra.

Glasni članovi Crypto Twittera postavili su pitanje zašto bivši izvršni direktor sada bankrotirane berze nastavlja slobodno hodati s obzirom na događaje tokom prošlog mjeseca.

U Twitteru od 23. novembra poštaBankman-Fried je najavio da će razgovarati s novinarom New York Timesa Andrewom Sorkinom na DealBook samitu “sljedeće srijede”.

Vijest je javno potvrdio Sorkin, rekavši: „Postoji mnogo važnih pitanja koja treba postaviti i odgovoriti. Ništa nije zabranjeno.”

Nakon kolapsa FTX-a, neki u zajednici su se pitali hoće li Bankman-Fried ispoštovati svoje konferencijske angažmane, uključujući i onaj na DealBook Summitu.

Gawkerov izvještaj od 11. novembra sugerira da je Bankman-Fried trebao govoriti na konferenciji mnogo prije Bankman-Friedove najnovije objave, sa snimkom ekrana Bankman-Frieda na stranici govornika gdje je on naveden kao “CEO, FTX”.

Stranica govornika sada pokazuje da je njegova titula od tada ažurirana u “Osnivač, FTX”.

Sam Bankman-Fried naveden na vrhu stranice govornika DealBook Summita. Izvor: New York Times

Cointelegraph se obratio organizatorima kako bi saznao da li je Bankman-Friedov poziv da govori na DealBook Summitu došao prije ili nakon kolapsa FTX-a, ali nije odmah dobio odgovor.

Crypto Twitter odgovara

Neki članovi kripto zajednice nisu dobro prihvatili vijesti, uz napomene da bi Bankman-Fried trebao biti u pritvoru umjesto da slobodno govori na konferencijama.

Američki tužilac John Deaton i osnivač Crypto Law-a primijetio je svojim 229.300 sljedbenika na Twitteru da ako američki organi za provođenje zakona ne uhapse i optuže Bankman-Frieda — koji se trenutno nalazi na Bahamima — za prijevare i krađe kada stigne u SAD sljedeće sedmice , tada je pravosudni sistem “kompromitovan”.

Britanska medijska ličnost i zagovornica Bitcoina Layah Heilpern rekla je svojim 328.200 pratilaca na Twitteru da je “odvratno” što će Bankman-Fried govoriti na sceni, a umjesto toga nije u pritvoru.

Ryan Adams, osnivač investicione firme Mythos Capital and Bankless, napravio je korak dalje u poređenju hapšenja i tromjesečnog pritvora Alexeya Pertseva – glavnog programera koji stoji iza sada sankcionisanog Tornado Cash-a – sa nedokučivim ponašanjem Bankman-Frieda, koji tek treba da se istraži.

U međuvremenu, predsjednik Real Bedford FC i zagovornik Bitcoina Peter McCormack našalio se da će Bankman-Fried dobiti “Nobelovu nagradu ovom brzinom”.

Povezano: Hoće li se SBF suočiti s posljedicama zbog lošeg upravljanja FTX-om? Ne računaj na to

Kripto zajednica je nedavno kritikovala New York Times zbog toga što je napisao “puff komad o SBF-u”, koji je, kako se činilo, samo osvrnuo na navodne prevare i zločine Bankman-Frieda, i umjesto toga se fokusirao na to da li se dovoljno spava.

Što se tiče trenutnog boravišta Bankman-Frieda, Crypto Crib je kasno 23. novembra za svojih 66.900 pratilaca na Twitteru objavio slike onoga što izgleda kao da Bankman-Fried jede obrok sa svojom majkom i još nekoliko drugih u svom penthausu na Bahamima.

Dana 23. novembra, američki državni tužilac Merrick Garland, Merrickov pomoćnik Kenneth Polite i američki senatori Elizabeth Warren i Sheldon Whitehouse zatražili su od američkog Ministarstva pravde da pokrene potpunu istragu o ulogama Bankman-Frieda i drugih izvršnih direktora FTX-a u kolapsu FTX.

Leave a Reply

Your email address will not be published.