Crypto

Sam Bankman-Fried je ‘duboko žao’ zbog kolapsa u pismu FTX timu

Bivši izvršni direktor FTX-a Sam Bankman-Fried, također poznat kao SBF, ponovio je izvinjenje zaposlenima berze u pismu objašnjavajući kolaps.

Prema pismu od 22. novembra koje je pregledao Cointelegraph, Bankman-Fried je razložio razloge za krizu likvidnosti FTX-a i kasniji bankrot zaposlenih. On je u velikoj mjeri potvrdio informacije koje su objavile medijske kuće usred kolapsa berze, navodeći pad kripto tržišta kao jedan od faktora koji dovode do smanjenja vrijednosti kolateralne imovine FTX-a. Novembarsko „napuštanje banke“, prema rečima bivšeg izvršnog direktora, pomoglo je da se kolateral berze smanji na otprilike 9 milijardi dolara sa 8 milijardi dolara obaveza.

“Nikada nisam namjeravao da se to dogodi”, rekao je SBF. „Nisam shvatio puni obim marginalne pozicije, niti sam shvatio veličinu rizika koji predstavlja hiperkorelirani krah.”

Bankman-Fried je opisao svoju ulogu u nesreći kao neuspjeh u nadzoru, rekavši da je trebao biti “više skeptičniji prema velikim marginama” i da ima više procedura za praćenje i simulaciju padova i propadanja banke. Rekao je da planira da se “nadoknadi” pogođenim članovima tima, ali izgleda da žali zbog događaja koji su doveli do bankrota FTX-a:

“Vjerujem da je mjesec dana ranije FTX bio uspješan, profitabilan, inovativan posao. Što znači da je FTX i dalje imao vrijednost, a ta vrijednost je mogla biti usmjerena na pomaganje da svi budu cjelovitiji. Vjerovatno smo mogli prikupiti značajna sredstva; potencijalno interesovanje za milijarde dolara finansiranja došlo je otprilike osam minuta nakon što sam potpisao dokumente poglavlja 11.”

“Možda još uvijek postoji šansa da se spasi kompanija”, rekao je SBF. “Vjerujem da postoje milijarde dolara istinskog interesa novih investitora koji bi mogli ući u cjelovitost kupaca. Ali ne mogu vam obećati da će se nešto dogoditi, jer to nije moj izbor.”

Povezano: Sam Bankman-Fried ažurira investitore: ‘Postali smo previše samouvjereni i nemarni’, tvrdi polugu od 13 milijardi dolara

SBF je dao ostavku na mjesto izvršnog direktora FTX-a 11. novembra u istoj najavi u kojoj je FTX Group podnijela zahtjev za bankrot u Sjedinjenim Državama. Stečajni sudski postupak u okrugu Delaware je u toku, ali je pravni tim koji zastupa dužnike FTX rekao 22. novembra da je imovina berze i dalje u opasnosti od sajber napada. Nepoznati glumac je 11. novembra uklonio 228.523 Ether (ETH) sa FTX-a.

Leave a Reply

Your email address will not be published.