Crypto

Sam Bankman-Fried govorit će na konferenciji zajedno s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim i američkom ministrom finansija Janet Yellen uprkos tekućoj FTX istrazi

Osnivač FTX-a Sam Bankman-Fried govorit će tokom godišnjeg DealBook samita New York Timesa zajedno s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim i ministrom finansija SAD-a Janet Yellen, uprkos tekućoj istrazi protiv njegovog propalog poduhvata FTX.

Cjelodnevni događaj, koji će se održati 30. novembra, vodiće Andrew Ross Sorkin, kolumnista Timesa i osnivač i urednik DealBook-a koji je također osvojio nagradu Emmy za izvanredan intervju uživo, objavio je magazin prošle sedmice.

“Cjelodnevni događaj će predstaviti grupu današnjih vrhunskih poslovnih i političkih lidera na jednoj pozornici”, navodi se u najavi, u kojoj je SBF također naveden kao govornik.

Ostali značajni sagovornici i govornici su Eric Adams, gradonačelnik New Yorka, izvršni direktor TikTak Shou Chew, predsjednik i izvršni direktor Amazona Andy Jassy, ​​osnivač i izvršni direktor Meta Mark Zuckerberg, kao i Volodymyr Zelensky i američka ministrica financija Janet Yellen.

SBF je također potvrdio vijest u nedavnom tvitu kao odgovor na objavu poznatog kripto Twitter naloga Bitcoin Archive u kojem se citira dio nedavnog pisma osnivača zaposlenima FTX-a.

“Razgovaraću s Andrewom Rosom Sorkinom na samitu Deal Book sljedeće srijede”, rekao je SBF, navodno sugerirajući da će dati više detalja tokom svog govora na samitu.

SBF šalje pismo izvinjenja zaposlenima

U pismu izvinjenja koje je poslao SBF, bivši izvršni direktor FTX-a okrivio je svoje “iracionalne odluke” na “sranje” okolnosti za kolaps FTX-a, nekada treće najveće kripto berze na svijetu.

“Izgubio sam pojam o najvažnijim stvarima u metežu rasta kompanije. Jako mi je stalo do svih vas, a vi ste bili moja porodica, i žao mi je”, kaže SBF, prema kopiji pisma koju je podijelio CNBC.

U pismu, SBF je još jednom tvrdio da je blizu spašavanja kripto berze. Rekao je da su primili “potencijalnu kamatu u milijardama dolara finansiranja” samo osam minuta nakon što je potpisao dokument o stečaju iz poglavlja 11.

„Između tih sredstava, milijardi dolara kolaterala koje je kompanija još držala i kamata koje smo primili od drugih strana, mislim da smo vjerovatno mogli vratiti veliku vrijednost kupcima i spasiti posao“, dodao je.

Špekulacije o zdravlju FTX-a i Alamede povećale su se početkom novembra kada su izvještaji otkrili da je bilans stanja investicijske firme napunjen FTT tokenima, izvornim tokenom FTX-a. Dana 11. novembra, FTX je objavio da je podnio zahtjev za bankrot po poglavlju 11 u Delawareu, čime je okončan njegov očajnički pokušaj prikupljanja sredstava.

Leave a Reply

Your email address will not be published.