Crypto

Sam Bankman-Fried deepfake pokušava prevariti investitore na koje utiče FTX

Lažni video Sam Bankman-Fried, bivši izvršni direktor berze kriptovaluta FTX, kružio je na Twitteru pokušavajući da prevari investitore pogođene bankrotom berze.

Napravljen korištenjem programa za oponašanje Bankman-Friedove sličnosti i glasa, loše napravljeni “deepfake” video pokušava usmjeriti korisnike na zlonamjernu stranicu uz obećanje “poklone” koja će “udvostručiti vašu kriptovalutu”.

Čini se da je video koji koristi stari snimak intervjua sa Bankman-Friedom i koristio je glasovni emulator da stvori iluziju da on kaže „kao što znate naš F-DEX [sic] Burza ide u stečaj, ali žurim da obavijestim sve korisnike da ne paničarite.”

Lažni Bankman-Fried zatim usmjerava korisnike na web stranicu govoreći da je FTX “pripremio nagradnu igru ​​za vas u kojoj možete udvostručiti svoju kriptovalutu” u očiglednoj prijevari “udvostručite kripto” gdje korisnici šalju kriptovalute pod obećanjem koje će dobiti dupla leđa.

Pretpostavlja se da je postojao sada suspendovani Twitter nalog sa oznakom “S4GE_ETH”. kompromitovanšto je dovelo do toga da prevaranti objavljuju vezu na web-stranicu za prevare – koja je sada izgleda isključena.

Kripto zajednica je ukazala na činjenicu da su prevaranti bili u mogućnosti da plate malu naknadu kako bi dobili verifikaciju “plavog kvačka” na Twitteru kako bi izgledali autentično.

U međuvremenu, video je na jednom Twitter-u dobio široku sprdnju zbog lošeg kvaliteta produkcije korisnik ismijavajući kako je proizvodnja prevare izgovarala “FTX” u videu, rekavši da “definitivno koriste […] ‘Effed-X’ od sada.”

Istovremeno je mnogima dala priliku da kritikuju osnivača FTX-a, jednog korisnika rekao je “lažna [Bankman-Fried] barem priznaje da je FTX bankrotirao” i YouTuber Stephen Findeisen podijeljeno video koji kaže da “ne može reći ko više laže” između pravog i lažnog Bankmana-Frieda.

Povezano: Kripto prevaranti koriste identitete crnog tržišta kako bi izbjegli otkrivanje: CertiK

Vlasti u Singapuru su 19. novembra upozorile pogođene korisnike FTX-a i investitore da budu na oprezu jer su web stranice koje nude usluge koje obećavaju pomoć u oporavku kripto zaglavljenih na berzi prevare koje uglavnom kradu informacije kao što su prijave na račun.

Policijske snage Singapura upozorile su na takvu web stranicu koja je navela korisnike FTX-a da se prijave sa svojim akreditivima za koji su tvrdili da ih hostira Ministarstvo pravde Sjedinjenih Država.

Drugi su pokušali da profitiraju od pažnje koju dobijaju FTX i njen bivši izvršni direktor. Dana 14. novembra, ubrzo nakon što je Bankman-Fried tvitovao “Šta” bez daljeg objašnjenja, neki su primijetili lansiranje takozvanog “mem tokena” pod nazivom ŠTA.

“Deepfake” videozapise dugo koriste prevaranti kriptovaluta kako bi pokušali prevariti nesvjesne investitore. U maju su se na Tviteru pojavili lažni video snimci Elona Maska koji promoviše kripto platformu koristeći snimke sa TED govora prethodnog meseca.

Video je tada privukao Muskovu pažnju, koji je odgovorio: „Joj. Definitivno ne ja.”

Leave a Reply

Your email address will not be published.