Crypto

Sam Bankman-Fried da se izjasni o krivici u slučaju navodne prevare i pronevjere na FTX mjenjačnici kriptovaluta

U drugom dijelu pravnih problema Sama Bankman-Frieda nakon kolapsa kripto mjenjačnice FTX, sada se očekuje da će se suosnivač platforme sljedeće sedmice izjasniti o krivici u vezi s krivičnim prijavama da je prevario investitore i ukrao milijarde dolara sredstava klijenata .

Očekuje se da će osramoćeni kripto bos biti optužen 3. januara 2023. pred američkim okružnim sucem Lewisom Kaplanom u saveznom sudu na Menhetnu, kako pokazuju sudski zapisi do kojih je došao Reuters.

Kaplan je u utorak uručen slučaj vezan za kolaps FTX-a nakon što je prvobitno dodijeljena sutkinja povukla izuzeće zbog činjenice da je advokatska firma njenog supruga savjetovala kripto berzu.

Ranije ovog mjeseca, SBF je uhapšen na Bahamima nakon što su američki tužioci zvanično podigli optužnicu protiv njega. Biznismen je na kraju izručen u SAD kako bi se suočio sa nizom krivičnih prijava. Bankman-Fried je prošle sedmice pušten iz zatvora nakon što je platio 250 miliona dolara garancije, ali se trenutno nalazi u kućnom pritvoru u rezidenciji svoje porodice u Palo Altu u Kaliforniji.

Južni okrug New Yorka istražuje bivšeg kripto mogula i raspad FTX-a i njegove sestrinske trgovačke firme Alameda Research. SBF je optužen za osam krivičnih prijava, uključujući žičanu prevaru i zavjeru zloupotrebom sredstava klijenata. Štaviše, američka Komisija za vrijednosne papire i berzu (SEC) optužila je preduzetnika za “organiziranje šeme za prevaru ulagača u kapital FTX-a”.

“Prije mjesec dana, FTX je propao, uzrokujući milijarde dolara gubitaka svojim klijentima, zajmodavcima i investitorima. Sada je savezna velika porota u New Yorku optužila bivšeg osnivača i glavnog izvršnog direktora FTX-a i optužila ga za zločine povezane s fenomenalnim propadanjem te jednokratne mjenjačnice kriptovaluta, uključujući prevaru kupaca, investitora, zajmodavaca i našu kampanju finansijski sistem”, rekao je američki tužilac Damian Williams u saopštenju od 13. decembra koje je izdalo Ministarstvo pravde.

Istovremeno, federalni tužioci istražuju i navodni hak koji je omogućio sajber kriminalcima da ukradu imovinu vrijednu više od 370 miliona dolara sa mjenjačnice nekoliko sati nakon što je podnijela zahtjev za bankrot. Nakon što su američki organi za provođenje zakona otkrili krađu, vlasti su uspjele zamrznuti dio ukradene imovine. Međutim, zamrznuta sredstva predstavljaju samo mali dio cjelokupnog plijena.

FTX je 11. novembra podnio zahtjev za bankrot. Nakon toga, otkriveno je da je berza opterećena rupom od 9,4 milijarde dolara koja je rezultat lošeg upravljanja fondom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *