Crypto

Sajber prevaranti odbacuju BTC kako se regulacija i praćenje poboljšavaju: Kaspersky

Predviđa se da će Bitcoin (BTC) biti manje primamljiv izbor plaćanja od strane sajber-kriminalaca kako se propisi i tehnologije za praćenje poboljšavaju, što onemogućava njihovu mogućnost sigurnog premještanja sredstava.

Firma za kibernetičku sigurnost Kaspersky u izvještaju od 22. novembra navela je da će se pregovori o ransomware-u i plaćanja manje oslanjati na bitkoin jer će prijenos vrijednosti jer će povećanje propisa o digitalnoj imovini i tehnologija praćenja natjerati sajber kriminalce da se udalje od Bitcoina i koriste druge metode.

Kako je izvijestio Cointelegraph, plaćanja ransomware-a korištenjem kriptovaluta su premašila 600 miliona dolara u 2021. godini, a neke od najvećih pljački, poput napada Colonial Pipeline-a, zahtijevale su BTC kao otkupninu.

Kaspersky je također primijetio da su kripto prevare porasle zajedno sa većim usvajanjem digitalne imovine. Međutim, navodi se da su ljudi postali svjesniji kriptovaluta i da je manja vjerovatnoća da će nasjesti na primitivne prevare kao što su Elon Musk-deepfake videozapisi koji obećavaju ogromne povrate kriptovaluta.

Predviđeno je da će zlonamjerni akteri nastaviti pokušavati da ukradu sredstva kroz lažne inicijalne ponude tokena i nezamjenjivih tokena (NFT) i da će krađa zasnovana na kriptogramima, kao što je iskorištavanje pametnih ugovora, postati naprednija i raširenija.

2022. je uglavnom bila godina eksploatacije mosta sa više od 2,5 milijardi dolara već opljačkano od njih, kako je izvijestio Cointelegraph.

U izvještaju se također navodi da će učitavači zlonamjernog softvera postati vruće vlasništvo na hakerskim forumima jer ih je teže otkriti. Kaspersky je predvidio da bi napadači ransomware-a mogli preći sa destruktivne finansijske aktivnosti na zahtjeve koji su više politički zasnovani.

Povezano: Hakeri koji drže ukradene kriptovalute: Koje je dugoročno rješenje?

Da se vratimo u sadašnjost, izvještaj je konstatirao eksponencijalni porast u 2021. i 2022. godini „infokradljivaca“ – zlonamjernih programa koji prikupljaju informacije kao što su prijave.

Cryptojacking i phishing napadi su također porasli u 2022. jer sajber kriminalci koriste društveni inženjering kako bi namamili svoje žrtve.

Cryptojacking uključuje ubrizgavanje zlonamjernog softvera u sistem za krađu ili rudarenje digitalne imovine. Phishing je tehnika koja koristi ciljane e-poruke ili poruke kako bi se žrtva namamila da otkrije lične podatke ili klikne na zlonamjernu vezu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.