Crypto

SAD uhapsile ruskog suosnivača Bitzlato Exchange zbog sumnje da je prao novac, ilegalno kockanje i novac od droge

Anatolija Legkodymova, ruskog osnivača kripto berze Bitzlato, registrovane u Hong Kongu, uhapsile su američke vlasti zbog navodne obrade 700 miliona dolara nezakonitih sredstava.

U podnesku od 18. januara, Ministarstvo pravde SAD-a je navelo da je Legkodymov uhapšen u Majamiju u utorak pod optužbom da je vodio berzu kao neregistrovani posao za prenos novca koji je lako olakšao transfer nezakonitih sredstava. U podnesku je pisalo:

“Bitzlato je od 3. maja 2018. obradio transakcije kriptovaluta u vrijednosti od približno 4,58 milijardi dolara. Značajan dio tih transakcija čini prihod stečenu kriminalom, kao i sredstva namijenjena korištenju u kriminalnim transakcijama.”

Legkodymov, 40-godišnji ruski državljanin koji živi u Shenzhenu, je većinski vlasnik kompanije. DOJ tvrdi da on nije uspeo da uspostavi efikasan program protiv pranja novca (AML). Kripto berza nije imala ni “KYC” zahteve, a korisnici su mogli da počnu da trguju jednostavnim prijavljivanjem koristeći svoje email adrese.

Dok je Bitzlato počeo da zahtijeva od novih korisnika da prođu kroz “KYC” proceduru počevši od kraja februara 2022. godine, razmjena je u komunikaciji korisnicima o politici navela da provjera postojećih korisnika “nije obavezna”, navodi DOJ.

Ova labava kontrola dovela je do toga da je razmjena postala primarni izvor za kriminalce koji peru imovinsku korist stečenu kriminalom. Preciznije, Bitzlato je navodno imao recipročan odnos sa Hydra Marketplace, ruskim dark web marketom koji je omogućio trgovinu ilegalnim drogama, a zaplijenjen je i zatvoren u aprilu 2022.

Značajan dio kriptovalute koju je Hydra, koja je činila 80% prihoda na darknet tržištu u cijelom svijetu prije zatvaranja, dobila poslat je direktno iz novčanika u Bitzlatu, što sugerira da je kripto berza “bila najveća Bitzlatova druga strana za transakcije kriptovalutama”.

Zvaničnici FBI-a su otkrili da su korisnici Hydre poslali oko 170,6 miliona dolara kriptovaluta u novčanike na Bitzlato između maja 2018. i aprila 2022. Tokom istog perioda, korisnici Hydre su poslali dodatnih 218,7 miliona dolara na adrese koje nisu bile Bitzlato sa kojih su tada bili poslat u Bitzlato.

Štaviše, američke vlasti tvrde da je Bitzlato svjesno opsluživao kupce iz SAD-a, iako je tvrdio da to nije činio, te da je obavljao transakcije sa američkim berzama. “Predstavnici službe za korisnike Bitzlata su više puta savjetovali korisnike da im je dozvoljeno da obavljaju transakcije sa Sjedinjenim Državama”, rekao je DOJ.

“Bilo da kršite naše zakone iz Kine ili Evrope ili zloupotrebljavate naš finansijski sistem sa tropskog ostrva – možete očekivati ​​da odgovarate za svoje zločine u sudnici Sjedinjenih Država”, rekao je zamenik ministra finansija Wally Adeyemo u pripremljenim komentarima.

Od sada je Bitzlatova web stranica zamijenjena obavještenjem da su francuske vlasti zaplijenile uslugu “kao dio koordinisane međunarodne akcije za provođenje zakona”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *