Crypto

SAD dobile još jednu ideju o kripto regulaciji, 9 miliona dolara vraćeno Nomadu, Zipmex se ‘stabilizuje’ + još vijesti

Dobijte svoj dnevni sažetak vijesti o kriptoaktivi i blockchain-u – istražujući priče koje lete ispod radara današnjih vijesti o kriptovaluti.
__________

Novosti o propisima

 • SAD Komisija za trgovinu robnim fjučersima (CFTC) će preuzeti vodeću ulogu u nadgledanju bitcoina (BTC) i ethereuma (ETH) i platformi na kojima se njima trguje prema novom zakonu senatora Debbie Stabenow i Johna Boozmana, objavio je Washington Post. Nadzor nad preostalim kriptoaktivom bio bi podijeljen između CFTC-a i SAD-a Komisija za hartije od vrijednosti (SEC), iako proces donošenja tih odluka još nije jasan, dodaje se.

Sigurnosne vijesti

 • Blockchain sigurnosna kompanija PeckShield rekao je otkrio je nekih 9 miliona dolara vraćenih u protokol za razmjenu poruka u više lanaca NomadAdresa za povrat sredstava, nakon jučerašnjeg napada, uključujući ETH 100, USDC 3,78 miliona, USDT 2 miliona, WETH 200, DAI 150,000, itd.
 • Sjevernokorejski prevaranti plagiraju online biografije i pretvaraju se da su iz drugih zemalja kako bi dobili posao na daljinu u američkim kripto firmama kako bi pomogli vladi u nezakonitom prikupljanju novca, tvrde istraživači sigurnosti na Mandiant Inc.prenio je Bloomberg.

Razmjenjuje vijesti

 • Problematična kripto razmjena Zipmex objavila je da je počela puštati “nezahvaćena digitalna sredstva” solanu (SOL), cardano (ADA) i XRP u korisničke novčanike, “nakon što je stabilizirala situaciju” nakon Celzijus– i Babel Finance– pitanja u vezi. SOL je objavljen u utorak, dok su XRP i ADA planirani za četvrtak, odnosno sljedeći utorak.

Novosti iz novčanika

 • MEW (MyEtherWallet) je najavio lansiranje svoje ekstenzije za unakrsno lanac pretraživača, Enkryptizgrađen uz podršku Web3 fondacija, koji će podržati transakcije kroz Ethereum i Polkadot (DOT) ekosisteme. Prilikom lansiranja, Enkrypt će omogućiti unakrsni pristup ekosistemu Polkadot kroz integracije s parachainovima Acala i Moonbeam, zajedno sa svim njihovim pratećim mrežama kanarinca. Više lanaca kompatibilnih sa parachains i Ethereum virtuelnim mašinama (EVM) biće dodato u narednim nedeljama, uz stalnu podršku za izvorne tokene, rekao je tim.

NFTs vijesti

 • The NFTs.com ime domene kupljeno je za 15 miliona dolara, navodi DomainInvesting, pozivajući se na saopštenje za javnost koje je podijelio predstavnik Escrow.com. Dogovor je posredovao Domainer.com i GoDaddy, dok je prodaju omogućio Escrow.com. Kupac i prodavac NFTs.com u ovom trenutku nisu javno poznati.
 • NFT marketplace Magic Eden najavio je da će dodati i integrirati Ethereum NFT u platformu. Od svog lansiranja u septembru 2021. godine, Magic Eden je vidio preko 90% sekundarnog obima trgovine i 2 milijarde USD ukupnog obima trgovine za transakcije na Solana NFT, njihovom prvom podržanom blockchainu, rekli su.

Investicione novosti

 • PaystandB2B platforma za plaćanje (business-to-business) sa sjedištem u SAD-u koja je omogućena za blockchain, kupila je startup za račune koji se plaćaju u Latinskoj Americi Yaydoo, prenio je Axios. Zajedno, dvije kompanije opslužuju 500.000 klijenata i obradile su više od 5 milijardi dolara u obimu plaćanja.
 • Simon Seojoon Kim, poznati južnokorejski kripto investitor i rani pobornik Terra, rekao je da nije izgubio povjerenje u sektor i da planira podići treći fond rizičnog kapitala u prvoj polovini sljedeće godine, prema Bloombergu. VC firma Hashedgdje je Kim izvršni direktor, rasporedio je više od polovine fonda od 240 milijardi KRW (180 miliona USD) koji je prikupio u decembru, a počet će podizati novo vozilo čim se ostatak potroši, rekao je Kim.
 • MarqVisionprogramer platforme zasnovane na umjetnoj inteligenciji (AI), objavila je da je prikupila 20 miliona dolara u finansiranju serije A, jer njeni investitori prepoznaju “ogromne probleme nastale krivotvorenjem i krađom digitalne imovine”. MarqVision će koristiti sredstva da unapredi razvoj proizvoda izvan svoje platforme za zaštitu brenda kako bi kreirao novi operativni sistem za IP koji takođe omogućava kompanijama da kreiraju, upravljaju, štite i unovčavaju IP prava – sve na jednom mestu, rekli su.

Rudarske vijesti

 • Riot Blockchain rekao je da je u julu proizveo BTC 318, što je smanjenje od otprilike 28% u odnosu na jul 2021. Kako je potražnja za energijom u ERCOT (Savjet za električnu pouzdanost Teksasa) dostigao je rekordne vrijednosti prošlog mjeseca, kompanija je saopštila da je dobrovoljno smanjila potrošnju energije kako bi osigurala da će više energije biti dostupno u Teksasu.
 • Bitcoin rudar sa sjedištem u Singapuru SAI.TECH je zaustavio svoje planove da se proširi na Kazahstan, prema dokumentu SEC-a. Planovi su uključivali drugu fazu saradnje u snabdevanju električnom energijom od 90 MW u Kazahstanu, koja je bila deo sporazuma sa 2021. Better Tech Limited. Kompanija je saopštila da je dobila zabrinutost od svojih energetskih partnera i kupaca u vezi sa stabilnošću svog rada i neizvesnostima u vezi sa troškovima jer se odnose na dešavanja u Kazahstanu tokom prve polovine 2022. godine, dok je faza II već bila odložena zbog nacionalnih nemira u zemlja.

Vijesti o karijeri

 • Aplikacija za trgovanje Robin Hood Izvršni direktor Vlad Tenev rekao je da kompanija smanjuje broj zaposlenih za otprilike 23%. Zaposleni iz svih funkcija će biti pogođeni, a promjene su posebno koncentrisane na funkcije poslovanja, marketinga i upravljanja programom, rekao je on.
 • Pružalac kripto usluga BitGo najavio unapređenje Chen Fanga u glavnog operativnog direktora i imenovanje Victora Tsoua za potpredsjednika inženjeringa. Fang i Tsou će biti odgovorni za upravljanje BitGo operativnom strategijom i izvršenjem i obojica će odgovarati Mikeu Belsheu, izvršnom direktoru BitGoa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *