Crypto

Ruski zakon bi legalizirao rudarenje kriptovaluta, prodaju pod “eksperimentalnim pravnim režimom”

U rusku Državnu dumu, donji dom parlamenta, 17. novembra je uveden zakon kojim se legalizuje rudarenje kriptovaluta i prodaja iskopanih kriptovaluta. Kriptovaluta se trenutno ne može koristiti za obračune u Rusiji.

Predloženi zakon glasi: „Digitalnom valutom dobijenom rudarenjem može raspolagati lice koje je izvršilo rudarenje ove digitalne valute pod uslovom da se ruska informaciona infrastruktura ne koristi za obavljanje transakcija s njom, osim slučajevima transakcija izvršenih u skladu sa uspostavljenim eksperimentalnim pravnim režimom“, prenosi Interfaks.

Predsjedavajući Odbora za finansijska tržišta Dume Anatolij Aksakov rekao je lokalnoj štampi da očekuje da će zakon proći sva tri parlamentarna čitanja u decembru i stupiti na snagu 1. februara. Drugi izvori kažu da će zakon postati zakon 1. januara. Aksakov je rekao :

“Donošenjem zakona ova aktivnost će biti dovedena u pravni okvir, te će biti omogućeno formiranje prakse provođenja zakona o pitanjima vezanim za izdavanje i promet digitalnih valuta.”

Eksperimentalni režim prodaje omogućen je Zakonom o digitalnim inovacijama usvojenim 2020. godine. Prijedlog zakona daje definicije rudarenja kriptovaluta i rudarskih pulova. Također zabranjuje oglašavanje kriptovaluta u Rusiji.

Ruska platforma za prodaju kriptovaluta biće uspostavljena ukoliko zakon bude usvojen, a ruski rudari će moći da koriste strane platforme. U potonjem slučaju, ruske valutne kontrole i propisi se ne bi primjenjivali na transakcije, ali bi se one morale prijaviti ruskoj poreskoj službi. Trenutno ne postoji zakon o oporezivanju rudarskih aktivnosti, iako je kripto rudarenje široko rasprostranjeno u Rusiji.

Povezano: Šta je rat Rusije i Ukrajine otkrio o kripto

U izvještaju koji je izdala Centralna banka Rusije 7. novembra navodi se da se zemlja priprema za uvođenje digitalne imovine na svoja tržišta. Moskovska berza je u ime Centralne banke izradila nacrt zakona kojim se u septembru dozvoljava trgovanje digitalnom finansijskom imovinom. List Izvestia je 18. novembra objavio da se velike ruske brokerske kuće i berza pripremaju za ulazak malih investitora na tržište.

Ruska politika o upotrebi kriptovaluta u prekograničnim plaćanjima formulisana je u septembru. Osim nacionalnog zakonodavstva, ruski rudari kriptovaluta i drugi korisnici također moraju upravljati međunarodnim sankcijama.

Leave a Reply

Your email address will not be published.