Crypto

Ruske banke će ‘početi da rukuju digitalnom rubljom do 2024.’

Digitalna valuta ruske centralne banke (CBDC) mogla bi biti iza ugla, a komercijalnim bankama u zemlji centralna banka sada kaže da se pripreme za rukovanje digitalnom rubljom u naredne dvije godine.

Prema dokumentu od 11. avgusta koji je izdao Banka Rusije – centralna banka zemlje – digitalna verzija rublje mogla bi postati dostupna i upotrebljiva za obračun između pojedinaca i preduzeća već sljedeće godine.

U međuvremenu, do 2024. godine, ruski CBDC bi se mogao koristiti za povezivanje finansijskih institucija sa platformom digitalne rublje, kao i za “povećavanje broja opcija plaćanja i transakcija dostupnih pomoću pametnih ugovora”, navodi se u dokumentu.

Do 2025. Banka Rusije takođe želi da se nebankarski finansijski subjekti i berze pridruže kao korisnici nove digitalne valute.

Prema centralnoj banci, očekuje se da će CBDC smanjiti troškove poravnanja i transakcija u poređenju sa trenutno dostupnim metodama.

U dokumentu se naglašava da će uvođenje biti postepeno i pažljivo kako bi se izbjegle pogrešne korake na tom putu.

„Fazni proces uvođenja digitalne rublje pružiće učesnicima na tržištu priliku da se prilagode novim uslovima“, navodi se u dokumentu.

Prema lokalnim novinama CNews, jedan od ciljeva projekta je povećanje dostupnosti finansijskih usluga u udaljenim područjima Rusije, uključujući područja sa ograničenim pristupom internetu. Centralna banka takođe nastoji da unapredi konkurentnost ruske privrede, sa planovima za saradnju ruskih i stranih centralnih banaka za prekogranično i devizno poslovanje, piše CNews.

____


– Ruski CBDC će stvoriti ‘centraliziranu bazu podataka’ potrošnje, upozorava stručnjak
– Sankcije Rusiji bi mogle navesti više zemalja da razmotre CBDC, kaže bivši centralni bankar

– Evo zašto je Rusija izdala novu “zabranu plaćanja kripto”
– Centralna banka: U ruskoj ekonomiji nema mjesta za stabilne coine, samo digitalna rublja

– Moskovska berza treba da pokrene platformu za kripto trgovinu, kaže vrhunski ruski političar
– Bitcoin rudarenje dobija podršku u Rusiji jer se pojavljuje više detalja o međunarodnim kripto plaćanjima

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *