Crypto

Rusija planira uvesti digitalnu rublju u sve banke 2024

Banka Rusije nastavlja da radi na predstojećem usvajanju digitalne valute centralne banke (CBDC), planirajući zvanično uvođenje digitalne rublje za nekoliko godina.

Prema najnovijem ažuriranju monetarne politike Banke Rusije, vlast će početi da povezuje sve banke i kreditne institucije na platformu digitalne rublje 2024. To bi bila važna godina za Rusiju jer se očekuje da će zemlja održati predsjedničke izbore u martu 2024. a sadašnji predsednik Vladimir Putin ima ustavno pravo da bude ponovo izabran.

Do tog vremena, centralna banka očekuje da će završiti probne transakcije između klijenta i klijenta u „stvarnom novcu“, kao i testiranje obračuna između klijenata i preduzeća.

U 2023. godini, Banka Rusije takođe namerava da sprovede beta testiranje pametnih ugovora zasnovanih na digitalnoj rublji za trgovinu ograničenog kruga učesnika.

Banka je istakla da očekuje da će nastaviti sa uvođenjem CBDC-a na postepen način, otključavajući nova različita testiranja i funkcije iz godine u godinu. Čim Federalni trezor bude spreman, digitalna rublja će također uključivati ​​plaćanja od potrošača do vlade, od biznisa do vlade, od vlade do potrošača i od vlade do preduzeća, saopštila je Banka Rusije.

Centralna banka također očekuje da uvede offline način rada za digitalnu rublju do 2025. godine, uz integraciju nebankarskih finansijskih posrednika, finansijskih platformi i infrastrukture za razmjenu.

„Fazni proces uvođenja digitalne rublje pružiće učesnicima na tržištu priliku da se prilagode novim uslovima“, istakla je Banka Rusije.

Banka Rusije će takođe sarađivati ​​sa drugim centralnim bankama koje razvijaju sopstvene digitalne valute za obavljanje prekograničnih i deviznih operacija sa digitalnim valutama, dodala je vlast.

Povezano: ‘Token će pobijediti kriptovalutu’: Rusija debituje kovanicu s paladijumom

Kao što je ranije izvijestio Cointelegraph, Rusija je debitovala sa svojim prvim probama digitalne rublje u februaru 2022., nakon svoje službene CBDC mape puta objavljene prošle godine. Banka Rusije je prethodno formirala grupu od dvanaest banaka za testiranje digitalne rublje, uključujući velike bankarske divove poput Sbera, VTB-a, Tinkoff banke i drugih.

Dok drži korak sa planovima za uvođenje CBDC-a, Rusija pomalo zaostaje za svojim ciljevima da reguliše kripto industriju. Predsjednik Putin je više puta pozvao na usvajanje kripto regulacije prije nego što je Rusija usvojila svoj kripto zakon „O digitalnoj finansijskoj imovini“, koji se nije mnogo promijenio jer mu i dalje nedostaju mnogi regulatorni aspekti poput rudarenja kriptovaluta, oporezivanja i drugih.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *