Crypto

Rusija namjerava pokrenuti “nacionalnu kripto berzu”

Ruski zakonodavci rade na amandmanima za pokretanje nacionalne kripto berze. Ovaj napor navodno podržavaju i Ministarstvo finansija i Centralna banka Rusije koji imaju dugu istoriju neslaganja oko kripto regulacije u zemlji.

Kako su lokalni mediji izvijestili 23. novembra, članovi donjeg doma ruskog parlamenta, Dume, razgovarali su o izmjenama i dopunama postojećeg zakona o kriptovalutama u zemlji „O digitalnoj finansijskoj imovini“ sa zainteresovanim stranama na tržištu. Amandmani, kojima bi se utvrdio pravni okvir za nacionalnu razmjenu, prvo će biti predstavljeni centralnoj banci.

Sergey Altuhov, član Dumskog odbora za ekonomsku politiku, istakao je fiskalni senzibilitet takvih mjera:

“Nema smisla negirati postojanje kriptovaluta, problem je što kruže u velikom toku izvan državne regulative. To su milijarde poreskih rubalja izgubljenih poreskih prihoda u savezni budžet.”

U junu je šef Komiteta Dume za finansijsko tržište Anatolij Aksakov predložio da bi nacionalna kripto berza u Rusiji mogla biti pokrenuta kao deo Moskovske berze, “respektabilne organizacije sa dugom tradicijom”. U septembru je Moskovska berza izradila nacrt zakona u ime centralne banke kojim se dozvoljava trgovanje digitalnom finansijskom imovinom.

Povezano: Izvještaj ruske centralne banke ispituje mjesto kriptovaluta u finansijskom sistemu

Ranije ovog mjeseca, u Dumu je predstavljen nacrt zakona kojim bi se legaliziralo rudarenje kriptovaluta i prodaja iskopanih kriptovaluta. Nacrt zakona će formirati rusku platformu za prodaju kriptovaluta, ali će lokalni rudari moći koristiti i strane platforme. U potonjem slučaju, ruske valutne kontrole i propisi se ne bi primjenjivali na transakcije, ali bi se one morale prijaviti ruskoj poreskoj službi.

Leave a Reply

Your email address will not be published.