Crypto

Rusija ima za cilj da do kraja godine postavi pravila za kripto prekogranična plaćanja

Ruski premijer Mihail Mišustin je u utorak službeno naložio vladi da postigne konsenzus u vezi sa kripto regulacijom u Rusiji do 19. decembra 2022. godine.

Premijer je posebno pozvao Dumu i druge državne organe da donesu koordiniranu politiku o regulisanju izdavanja i prometa digitalnih valuta u Rusiji. Mišustin je također zatražio od regulatora da finaliziraju propise za rudarenje kriptovaluta i prekogranične transakcije u digitalnim valutama.

Zvaničnik je naglasio da bi predstojeći nacrt kripto propisa trebalo da bude usklađen sa ruskim Ministarstvom finansija, centralnom bankom, organom za borbu protiv pranja novca Rosfinmonitoring, Federalnom poreskom službom i Federalnom službom bezbednosti.

Najnovije vijesti donose još jednu službenu potvrdu da Rusija postaje sve ozbiljnija po pitanju mogućnosti kriptovaluta za prekogranične transakcije.

Prošle sedmice, zamjenik ministra finansija Aleksej Moisejev izvijestio je da je Banka Rusije dogovorila s Ministarstvom finansija da legalizuje kriptovalute za prekogranična plaćanja. Uprkos svojoj spremnosti da odobri prekogranične transakcije, ruska centralna banka se i dalje protivila legalizaciji lokalnih kripto berzi, kao i legalizaciji kriptovalute kao sredstva plaćanja.

Izvodljivost zabrane domaćih kripto berzi uz istovremeno omogućavanje prekograničnog plaćanja očigledno postavlja mnoga pitanja, posebno imajući u vidu da Rusija tek treba da smisli okvir za obezbeđivanje takvih zakona.

Rusija bi mogla biti prva zemlja na svijetu koja je odobrila prekogranična plaćanja kriptovalutama dok je zabranila lokalna kripto plaćanja, rekla je za Cointelegraph Maria Agranovskaya, pravni odvjetnik i stručnjak za fintech u ruskoj Državnoj dumi. „Ovo nije uobičajen pristup, koliko ja znam“, rekla je.

Povezano: Ruska vlada radi na platformi za poravnanje stabilnih kokova između prijateljskih nacija: državni mediji

Na pitanje kako tačno Rusija planira napraviti razliku između domaćih i prekograničnih kripto plaćanja tek treba odgovoriti, napomenula je Agranovskaya. “Ova razlika još uvijek ne postoji. Sva ‘strana’ kriptovaluta se smatra digitalnom valutom i to je to za sada”, rekla je, dodajući:

“U ovom trenutku je apsolutno nejasno. Pretpostavljam da će stvar biti u skladu sa propisima o kontroli valute – poreznim rezidentima na lokalnoj teritoriji ne bi bilo dozvoljeno da koriste kriptovalute za interna plaćanja.”

Rusija se pojavila kao jedna od najneizvjesnijih jurisdikcija za kriptovalute, uprkos tome što je 2020. godine usvojila svoj glavni zakon o kriptovaluti, „O digitalnoj finansijskoj imovini“. Zakon je Rusima zabranio korištenje kriptovalute kao plaćanja, ali nije zabranio aktivnosti poput trgovine kriptovalutama. i rudarstvo u zemlji. Ruski finansijski regulatori nisu odobrili nijednu lokalnu platformu za trgovanje kriptovalutama, već dozvoljavaju samo trgovinu kriptovalutama preko stranih kripto berzi kao što je Binance.

Leave a Reply

Your email address will not be published.