Crypto

Rusija bi mogla legalizirati rudarenje kriptovaluta do 1. januara 2023. – sve dok se to događa

Rusija bi konačno mogla legalizirati rudarenje kriptovaluta – nakon što je glavni vladin arhitekta kripto zakonodavstva najavio uvođenje zakona koji bi mogao stupiti na snagu 1. januara 2023.

U razgovoru za RIA Novosti, šef Komiteta Državne dume za finansijska tržišta Anatolij Aksakov izjavio je da će predlog zakona biti pročitan u parlamentu sledećeg meseca. Tamo bi ga trebali odobriti poslanici koji su već odbacili sličan prijedlog.

Prijedlog zakona bi trebao proći i prvo i drugo čitanje, ali Aksakov je smatrao da bi dva čitanja mogla biti obavljena u decembru “pošto planiramo da zakon stupi na snagu 1. januara 2023.”.

Prethodni pokušaj legalizacije kripto rudarenja ranije ove godine propao je nakon što su ga izglasali zastupnici. Kritičari tog zakona tvrdili su da je s njim prenagljeno i da je nedostajao u mnogim oblastima.

Ali ovaj zakon bi mogao biti drugačiji. Raniji prijedlog pokrenula je grupa opozicionih poslanika. I dok novi zakon nije direktno sponzorisan od strane vlade, činjenica da su Aksakov bili ključni u njegovom sastavljanju verovatno će olakšati njegov prolazak kroz Dumu.

Aksakov je naveo da će zakon danas biti predočen poslanicima u vijećnici. Glasanja će vjerovatno biti zakazana u narednim sedmicama.

Međutim, čini se da je takođe ukazao na to da su brojne kopromisne mere urađene u uslovima zakona. Kriptoskeptična Centralna banka i dalje se oštro protivi usvajanju kriptovaluta i izjavila je da bi više voljela potpunu zabranu u kineskom stilu.

Kao rezultat toga, čini se da prijedlog zakona predlaže omogućavanje kompanijama da obavljaju operacije kripto rudarenja na ruskom tlu – sve dok ne dozvole da kovanice koje iskopaju uđu u rusku ekonomiju.

Rusija stvara “pool” za rudarenje kriptovaluta

Prijedlog zakona također predlaže, objasnio je Aksakov, stvaranje “pula” odobrenih “pojedinačnih” i “industrijskih rudara”. Ovaj fond će regulisati tijela koje imenuje vlada.

Kao takvi, tokeni dobijeni rudarenjem bi bili „predmet prodaje bez upotrebe ruskog jezika [financial] infrastrukture“, objasnio je poslanik. Ali Aksakov je dodao da Moskva takođe želi da stvori sandbox u kojem bi se “transakcije” mogle obavljati “u okviru eksperimentalnog pravnog sistema”.

Kompanijama koje rade u zaštićenom prostoru bi bilo dozvoljeno da obavljaju transakcije vezane za kriptovalute u Rusiji – ali samo pod strogim regulatornim nadzorom.

Detalji o ovom sandboxu, kako je naveo, biće uključeni u drugi nacrt zakona – koji će biti predstavljen kasnije.

Brojna ruska ministarstva žele početi oporezovati rudare kriptovaluta, dok su brojne ključne energetske kompanije izjavile da žele koristiti svoje resurse za rudarenje tokena.

Aksakov je izjavio:

“Usvajanje zakona o rudarstvu uvešće ovaj vid delatnosti u pravni sektor. […] Također će pomoći u izgradnji sveobuhvatne regulacije pitanja u vezi s izdavanjem i cirkulacijom digitalnih valuta [in Russia].”

Leave a Reply

Your email address will not be published.