Crypto

Robinhood ponovo kažnjen, ZB suspenduje povlačenja, resetuje Vires.Finance, ApeCoin ulazi u Gucci + još vijesti

Dobijte svoj dnevni sažetak vijesti o kriptoaktivi i blockchain-u – istražujući priče koje lete ispod radara današnjih vijesti o kriptovaluti.
__________

Novosti o propisima

 • The Odeljenje za finansijske usluge države Njujork (NYDFS) izrekao je kaznu od 30 miliona dolara jedinici za trgovanje kriptovalutama online brokerskih usluga Robin Hood, Robinhood Crypto LLC, zbog navodnih kršenja propisa protiv pranja novca i sajber-sigurnosti, u prvoj akciji odeljenja za provođenje kriptovaluta, objavio je The Wall Street Journal. Kao dio naloga za davanje saglasnosti, Robinhood će također morati zadržati nezavisnog konsultanta koji će procijeniti njegovu usklađenost sa propisima NYDFS-a i njegove napore za sanaciju.

Razmjenjuje vijesti

 • ZB objavio je da su usluge depozita i povlačenja obustavljene i da je “zbog iznenadnog kvara nekih osnovnih aplikacija i dalje potrebno vrijeme da se riješi problem”.
 • Coinbase Prime objavili su da lansiraju Ethereum (ETH) ulaganje domaćim američkim institucionalnim klijentima. Institucionalni kupci imaju mogućnost da ulože svoj ETH kako bi počeli stvarati prinos, kao i solana (SOL), polkadot (DOT), cosmos (ATOM), tezos (XTZ), Celo (CELO) i još mnogo toga.
 • OKX predstavila je svoju „novu i poboljšanu“ platformu za P2P (peer-to-peer) trgovinu, koja omogućava korisnicima da međusobno trguju i čini P2P trgovinu dostupnim „daleko širem krugu korisnika“, navodi se iz berze. P2P trgovanje omogućava korisnicima da postanu svoje tržište izdavanjem ‘oglasa’ kako bi međusobno trgovali i bolje kontrolirali cijenu po kojoj kupuju i prodaju, dodali su. OKX takođe ne naplaćuje nikakve naknade za svoju uslugu P2P trgovanja.

Investicione novosti

 • Blockchain platforma Talasi (WAVES) je rekao da je velika većina njene zajednice u potpunosti podržala novi prijedlog za “resetovanje” protokola pozajmljivanja Vires.Finance. Protokol se posljednjih mjeseci bori s krizom likvidnosti. Prema njihovoj najavi, nakon što prijedlog stupi na snagu, Vires.Finance računi s više od 250.000 USD vrijednosti (u USDT i USDC stabilnim coinima) moći će birati između dvije opcije. Prvi će im omogućiti da razmijene svoje pozicije za USDN (Stablcoin Neutrino baziran na valovima) uz period od 365 dana i dodatnih 5% bonusa za likvidaciju. Druga opcija bi bila da ostane na platformi, ali sa 0% APY na sva sredstva iznad 250.000 USD u USDT ili USDC, pri čemu će osnivač Wavesa Sasha Ivanov nastaviti likvidaciju USDN-a i vraćanje tih dugova u zavisnosti od tržišnih uslova, dodaju.
 • Sigurnost digitalne imovine i platforma za prijenos imovine Fireblocks je integrisan Tokenydobavljač infrastrukture za usklađenost za digitalnu imovinu, rekli su u najavi koju su podijelili s Cryptonews.com. Ovo je omogućilo korisnicima Fireblocks-a da prave i upravljaju dozvoljenim tokenima kao što su digitalne vrijednosne papire, stabilni coin-ovi i programi lojalnosti u aplikacijama za maloprodaju, neobankama, mrežama plaćanja i još mnogo toga.
 • Milijarder hedž fonda Steve Cohen napustio je ulaganje u startup za trgovinu kriptovalutama Radkl, objavio je Bloomberg, citirajući glasnogovornika kompanije za digitalnu imovinu. “Radkl je i dalje izuzetno dobro kapitaliziran sa svojim trenutnim investitorima i nastavlja ubrzano rasti”, rekao je portparol, dok je u izvještaju navedeno da je kompanija ove godine izgubila najmanje dva izvršna direktora.
 • Kompanija za tehnologiju digitalne imovine fokusirana na Bitcoin Marathon Digital Holdings je proširio svoje kreditne mogućnosti sa Silvergate Bankpružaoca finansijskih infrastrukturnih rešenja za industriju digitalnih valuta, refinansiranjem svoje postojeće revolving kreditne linije od 100 miliona USD i dodavanjem dodatnog oročenog kredita od 100 miliona USD 28. jula. Prema najavi, oročeni zajam od 100 miliona USD uključuje funkciju odloženog izvlačenja koja daje Marathonu mogućnost da izvuče 50 miliona USD u trenutku zatvaranja i dodatnih 50 miliona USD do 270 dana nakon zatvaranja.
 • Firma za kripto ulaganja i istraživanje CoinShares objavio finansijske rezultate za svoj drugi kvartal 2022. godine. Izvještavao je: ukupan prihod za kvartal od 14,2 miliona GBP / 17,35 miliona USD (2. kvartal 2021: 19,6 miliona GBP / 23,95 miliona USD); prilagođeni gubitak EBITDA od 8,2 miliona GBP / 10 miliona USD (2. kvartal 2021: 28,6 miliona GBP / 34,94 miliona USD) nakon jednokratnog gubitka od 17,7 miliona GBP / 21,6 miliona USD od likvidacije udela kompanije u terraUSD (UST); i ukupni sveobuhvatni gubitak za kvartal od 0,1 miliona GBP / 122,130 USD (K2 2021: prihod od 26,6 miliona GBP / 32,5 miliona USD).

Vijesti o plaćanju

 • Procesor kripto plaćanja BitPay najavio podršku za ApeCoin (APE) i Euro Coin (EUROC), tako da korisnici sada mogu kupovati, pohranjivati, mijenjati i trošiti ove kovanice u aplikaciji BitPay Wallet. Luksuzni modni brend Gucci će postati prvi trgovac koji će prihvatiti APE putem BitPay-a.

Pravne vijesti

 • Dva američka muškarca iz okruga Orange osuđena su u ponedjeljak na savezne zatvorske kazne jer su naveli više od 2.000 investitora da kupe kriptovalutu koja je navodno pružala ekskluzivan pristup profitabilnom programu trgovanja, a zatim uzevši u džep veći dio prikupljenih 1,9 miliona dolara, saopštilo je američko ministarstvo. saopšteno je iz pravde. Njih dvojica su se također u avgustu 2021. godine izjasnili krivim za jednu tačku prijevare s vrijednosnim papirima.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *