Crypto

Robinhood će se suočiti sa grupnom tužbom zbog debakla meme akcija: Izvještaj

Platforma za trgovanje kriptovalutama i dionicama Robinhood će se navodno suočiti s optužbama za manipulaciju tržištem u sklopu grupne tužbe koju su pokrenuli investitori u “meme dionice” iz devet različitih kompanija tokom skupa u januaru 2021.

Prema izvještaju Reutersa od četvrtka, sutkinja Okružnog suda Sjedinjenih Država Cecilia Altonaga iz južnog okruga Floride presudila je da investitori u GameStop, AMC i sedam drugih neimenovanih dionica – među kojima mogu biti Nokia i BlackBerry – mogu pokrenuti tužbu u kojoj se navodi da je Robinhood umjetno povećao ponudu zaliha. U januaru 2021., cijena nekoliko sredstava, uključujući meme token Dogecoin (DOGE), porasla je do tada najviših vrijednosti nakon što su Redditori na r/Wallstreetbets povećali interesovanje za određene dionice i kriptovalute.

Robinhood je suspendovao – ali je kasnije nastavio – kupovinu dionica GME i drugih nakon što je imovina eksponencijalno porasla, stavljajući platformu za trgovanje usred borbe između maloprodajnih investitora i velikih hedž fondova koji kraće dionice. Hiljade korisnika je ostavilo recenzije s jednom zvjezdicom za aplikaciju Robinhood na Google Play Store-u, platforma je stavila svoje planove za inicijalnu javnu ponudu u SAD-u na čekanje, a pojedinci su podnijeli nekoliko grupnih tužbi navodeći da se Robinhood klanja interesima uključenih. hedž fondovi, s obzirom na njegove veze sa Citadelom i Melvin Capitalom.

Nakon kontroverze o dionicama mema, Robinhood je ponekad bio meta američkih zakonodavaca koji su tražili odgovore. Izvršni direktor Vlad Tenev svjedočio je pred saslušanjem Komiteta za finansijske usluge Predstavničkog doma u februaru 2021. Nevezano za događaje oko dionica mema, njujorško odjeljenje za finansijske usluge je također objavilo 2. avgusta da će Robinhood Crypto platiti kaznu od 30 miliona dolara državi „za značajne propuste u oblastima Zakona o bankarskoj tajni/obaveze protiv pranja novca.”

Povezano: Robinhood kupuje britansku kripto kompaniju Ziglu kako bi pokrenuo planove širenja

Nakon objavljivanja finansijskih rezultata Robinhooda za drugi kvartal 2022., Tenev je rekao da planira otpustiti 23% osoblja u firmi, rekavši da smanjenje radne snage za 9% u aprilu nije “išlo dovoljno daleko” da pomogne trgovačka platforma. U trenutku objavljivanja, dionice HOOD-a se trguju za 10,59 dolara, što je poraslo za više od 26% u posljednjih 30 dana.

Cointelegraph se obratio Robinhoodu, ali nije dobio odgovor u vrijeme objavljivanja

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *