Crypto

Rimokatolička nadbiskupija Washingtona, DC će prihvatiti kripto donacije

Nadbiskupija Rimokatoličke crkve Washington, DC počet će primati donacije u kriptovalutama kao dio napora da poveća svoje službe.

U najavi od utorka, kripto platforma Engiven rekla je da će olakšati donacije Rimokatoličkoj nadbiskupiji Washingtona, DC za napore prikupljanja sredstava i povećanje crkvenih “inicijativa digitalnog upravljanja”. Kako se navodi na web stranici nadbiskupije, sredstva će se koristiti za direktnu podršku 139 župa u području DC-a, kao i za lokalne programe, uključujući pružanje hrane onima kojima je potrebna.

„Rimokatolička nadbiskupija Washingtona, DC nastoji iskoristiti tehnologiju kako bi uključila župljane na nove i uzbudljive načine, olakšavajući vjernicima da ispune misiju Crkve“, rekao je Joseph Gillmer, izvršni direktor razvoja nadbiskupije.

Engivenova stranica za nadbiskupiju uključivala je opciju anonimnog slanja donacija u mnogim kriptovalutama, od Bitcoin (BTC) do 0x (ZRX). Prema platformi, sredstva namijenjena za pojedine župe primaju 100% neto prihoda od donacija.

Cointelegraph je u novembru izvijestio da je Engiven omogućio kripto donacije za više od 400 vjerskih organizacija, uključujući obradu jedne BTC donacije za 10 miliona dolara. Osnivač James Lawrence rekao je u to vrijeme da “nijedna organizacija zasnovana na vjeri, crkva ili neprofitna organizacija ne može priuštiti da zanemari svoju internetsku publiku, donatore i tragače” s time da kripto postane dio tog ekosistema.

Povezano: Proruske grupe prikupile su samo 4% kripto donacija poslatih Ukrajini

Iako se čini da su određene biskupije unutar Rimokatoličke crkve otvorene za korištenje najnovije tehnologije, Ruska pravoslavna crkva je u februaru 2021. godine rekla da ne planira prihvatiti kriptovalute za donacije, niti stvoriti vlastitu digitalnu valutu. Glasnogovornik je tada predložio da članovi crkve šalju novac preko telefona, a ne kriptovaluta. Ruski predsjednik Vladimir Putin od tada je potpisao zakon kojim se zabranjuje digitalna finansijska sredstva kao plaćanja u zemlji.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *