Crypto

Rezervna banka Indije će u decembru pokrenuti CBDC pilot za maloprodaju

Nakon što je testirala veleprodajnu upotrebu svoje digitalne valute centralne banke (CBDC), Rezervna banka Indije (RBI) priprema se za provođenje maloprodajnog pilot-projekta “digitalne rupije”. Pilot bi trebao biti pokrenut u roku od mjesec dana.

Prema indijskom Economic Timesu, RBI je u završnoj fazi pripreme za uvođenje pilot-programa maloprodajnih digitalnih rupija. Među učesnicima su Državna banka Indije, Bank of Baroda, ICICI banka, Union banka Indije, HDFC banka, Kotak Mahindra banka, Yes Bank i IDFC First Bank. Navodno će u jednom trenutku pilot uključiti sve komercijalne banke u zemlji.

Svaka banka koja učestvuje u testu će testirati CBDC među 10.000 do 50.000 korisnika. Kako bi integrisale novu opciju plaćanja, banke će sarađivati ​​sa PayNearby i Bankit platformama. CBDC infrastrukturu će držati Nacionalna platna korporacija Indije (NPCI). Kako je anonimni izvor precizirao indijskim novinarima:

“E-rupija će biti pohranjena u novčaniku, apoeni će biti dostupni prema zahtjevu kupca, baš kao što tražite gotovinu na bankomatu. Banke to pokreću samo u odabranim gradovima.”

Povezano: Regulativa kriptovaluta je jedan od 8 planiranih prioriteta pod predsjedavanjem Indije G20 — ministar finansija

I kupci i trgovci će morati preuzeti posebne novčanike za CBDC, iako kasnije IRB planira da ih u potpunosti integriše sa postojećim uslugama digitalnog bankarstva. Navodno je digitalna rupija namijenjena kao dopuna postojećem platnom sistemu, a ne kao njegova zamjena.

Pilot veleprodajnog segmenta za digitalnu rupiju pokrenuo je RBI 1. novembra. Njegova glavna upotreba bila je poravnanje transakcija na sekundarnom tržištu u državnim vrijednosnim papirima. Međutim, u vrijeme pisanja ovog teksta nisu dostupne nikakve informacije o uspješnom završetku veleprodajnog pilota.

Leave a Reply

Your email address will not be published.