Crypto

Rezervna banka Australije da istraži slučajeve upotrebe CBDC-a

Rezervna banka Australije vaga u utrci digitalnih valuta centralne banke (CBDC) kako bi istražila slučajeve upotrebe CBDC-a u zemlji. Sarađivat će s Kooperativnim istraživačkim centrom za digitalne finansije (DFCRC) na odgovarajućem istraživačkom projektu.

Kako se navodi u najavi od 9. avgusta, zajednički projekat Rezervne banke i DFCRC će se fokusirati na „inovativne slučajeve upotrebe i poslovne modele“ koji bi mogli biti podržani izdavanjem CBDC. Tehnološka, ​​pravna i regulatorna razmatranja će također biti procijenjena u toku projekta.

Pilot će trajati oko godinu dana i poprimiće oblik CBDC-a koji radi u okruženju ograđenom. Zainteresovane strane iz industrije će biti pozvane da razviju specifične slučajeve upotrebe, koje će Banka i DFCRC zatim procijeniti. Odabrani slučajevi će učestvovati u pilot projektu, što će rezultirati posebnim izvještajem.

Povezano: Huobi dobija zeleno svjetlo kao provajder razmjene u Australiji

Rezervna banka namerava da objavi rad sa dodatnim detaljima o projektu u narednih nekoliko meseci. Kako je izjavila Michele Bullock, zamjenica guvernera Rezervne banke:

“Ovaj projekat je važan sljedeći korak u našem istraživanju CBDC-a. Radujemo se što ćemo sarađivati ​​sa širokim spektrom učesnika u industriji kako bismo bolje razumjeli potencijalne prednosti koje bi CBDC mogao donijeti Australiji.”

DFCRC je istraživački program vredan 180 miliona dolara koji finansiraju industrijski partneri, univerziteti i australska vlada, koji ima za cilj da okupi zainteresovane strane u finansijskoj industriji, akademskim i regulatornim sektorima kako bi se razvile mogućnosti koje proizilaze iz sledeće transformacije finansijskih tržišta.

Banka Tajlanda je 5. avgusta najavila dvogodišnji pilot testiranje CBDC-a u maloprodaji, koje bi trebalo da počne do kraja 2022. godine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *