Crypto

Regulator UAE ukida FTX licencu usred kolapsa berze

Kako debakl FTX-a još uvijek stvara valove u kripto industriji i šire, Regulatorno tijelo za virtualnu imovinu Dubaija (VARA) suspendovalo je licencu koja omogućava FTX-u da izvrši pripreme za servisiranje lokalnog tržišta.

U saopštenju objavljenom na svojoj službenoj web stranici, VARA je navela da je opozvala odobrenje FTX MENA licence za Minimum Viable Product (MVP). Pozivajući se na prijavu stečaja entiteta povezanih s FTX-om, uključujući FTX burzu i Alameda Research, VARA je potvrdila da je licenca FTX MENA suspendovana prije nego što su klijenti otkriveni.

Prema regulatoru, FTX MENA je još uvijek u pripremnoj fazi. Nadležni organ je pojasnio da firma još nije dobila odobrenje potrebno za početak poslovanja i ulazak klijenata. Osim toga, regulator je naglasio da firma još nije osigurala domaći bankovni račun, što je uslov za pružanje usluga virtuelne imovine za početak poslovanja u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Regulator je takođe zatražio od VASP-a koji su se bavili VARA-om da učestvuju u lokalnom virtuelnom ekosistemu imovine da obelodane podatke. Ovo će omogućiti regulatoru da procijeni izloženost domaćem tržištu i razmjere zaraze unutar UAE.

U martu je bivši izvršni direktor FTX-a Sam Bankman-Fried objavio da je FTX dobio prvu licencu za digitalnu imovinu u Dubaiju. U julu je FTX berza dobila odobrenje da radi po MVP programu i nastavi sa testiranjem i pripremama.

Povezano: FTX zaraza: Koje su kompanije pogođene kolapsom FTX-a?

Dana 9. marta objavljen je novi zakon koji je stvorio pravni okvir za kriptovalute u Dubaiju, što je rezultiralo stvaranjem VARA. Regulator ima zadatak da zaštiti investitore i kreira standarde za upravljanje industrijom.

U međuvremenu, uprkos napadu koji je bivša FTX razmena donela kripto zajednici, Bankman-Fried još uvek govori na konferenciji koju je organizovao The New York Times. Ovo je izazvalo negativne odgovore među članovima kripto zajednice koji su kritizirali provođenje zakona, a neki su čak upoređivali Bankman-Frieda s Alexeyjem Pertsevim, trenutno pritvorenim programerom Tornado Cash-a.

Leave a Reply

Your email address will not be published.