Crypto

Regulator u Kaliforniji upozorava na 17 kripto web stranica osumnjičenih za prevaru

Kalifornijsko odjeljenje za finansijsku zaštitu i inovacije (DFPI) objavilo je 17 odvojenih upozorenja tokom dva dana za kripto brokere i web stranice za koje sumnja da su lažne.

Lista uključuje Tahoe Digital Exchange, TeleTrade Options, Tony Alin Trading Firm, Hekamenltd/Tosal Markets Limited, Trade 1960, Yong Ying Global Investment Company Limited, Unison FX, VoyanX.com i ZC Exchange, da spomenemo samo neke.

Osim toga, postoje dvije stranice za kopiranje koje se predstavljaju kao dva velika imena u kripto sektoru sa eth-Wintermute.net i UniSwap LLC.

U vrijeme pisanja ovog teksta, stranica za upozorenje potrošača DFPI-a objavila je 17 upozorenja tokom 27. i 28. decembra u kojima se navodi da se ove kompanije „izgleda da su uključene u prijevaru protiv potrošača iz Kalifornije“.

Nije uobičajeno da DFPI objavljuje toliko upozorenja u jednom potezu, što sugerira da se broj prijava kripto prijevara možda povećao u kasnijim fazama godine. DFPI obično objavljuje sporadična upozorenja o istragama kompanija ili upozorenja o određenim incidentima.

Posljednji put kada je DFPI poslao tako veliku količinu upozorenja o kripto prijevarama bio je 15. juna, kada je oglasio alarm na 26 sumnjivih kripto platformi.

Upozorenja su uslijedila kao odgovor na pritužbe građana na brokere i web stranice, pri čemu DFPI navodi da su pojedinci prijavili da su u određenim slučajevima izgubili od 2.000 do čak 1,2 miliona dolara. DFPI, međutim, ide samo toliko daleko da kaže da se ove web stranice “izgleda da su uključene u prijevaru”.

Ključna tema koja se navodi u većini ovih upozorenja odnosi se na prevare u klanju svinja, koje uključuju pojedinca ili grupu da kreiraju lažni identitet na mreži kako bi izgradili lažne veze ili prijateljstva putem društvenih medija, aplikacija za razmjenu poruka i upoznavanja.

U svinjokolju ili ljubavnoj prevari, prevarant bi uglavnom uložio sedmice ili mjesece u izgradnju lažnog srodstva kako bi stekao povjerenje žrtve, prije nego što bi postepeno preusmjerio razgovor na ulaganja i namamio ih investicijskim “prilikama” koje su često previše dobre da bi bile istinite. .

Konačno, krajnji cilj je navesti žrtvu da investira u kriptovalute putem kopije verzije legitimne web stranice – kao što su UniSwap LLC i eth-Wintermute.net u ovom slučaju – ili prijenosom sredstava na lažnu adresu novčanika.

Prateći svinjokolje, navodni prevaranti su, kako se navodi, primijenili još jednu taktiku opisanu kao „Šema avansne naknade“, gdje će loši akteri tražiti velike količine novca za obradu lažnih povlačenja sa svojih lokacija za prevaru.

Ako žrtva padne na to, prevarant ne samo da stavlja u džep početnu investiciju, već i dodatnu krišku na vrhu, prije nego što odmah prekine sve oblike kontakta.

Povezano: Prevaranti se lažno predstavljaju kao američki State Department, tvrdeći da pomažu pogođenim korisnicima FTX-a

“DFPI apelira na potrošače da budu krajnje oprezni prije nego što odgovore na bilo kakvu ponudu koja nudi investicijske ili finansijske usluge. Da provjerimo da li je provajder investicionih ili finansijskih usluga licenciran u Kaliforniji”, navodi DFPI.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *