Crypto

Redefinisane finansije: Solana i Nomad bridge postaju žrtve eksploata koji gube milione

Dobrodošli u Finance Redefined, vašu sedmičnu dozu bitnih uvida u decentralizirane finansije (DeFi) — bilten koji je napravljen da vam donese značajne pomake u protekloj sedmici.

Prošle sedmice, DeFi ekosistem je doživio dva eksploatacije, jedan za drugim, što je rezultiralo gubitkom miliona dolara. Prvo, platforma za tokene preko mostova Nomad postala je žrtva onoga što su mnogi smatrali decentralizovanom pljačkom, u kojoj je iz njihovih novčanika izvučeno skoro 190 miliona dolara.

Solana ekosistem postao je žrtva široko rasprostranjenog nepoznatog napada koji je doveo do toga da su hiljade novčanika povučene iz svih sredstava. Osim niza podviga, Nansen je priznao svoj nemar prema DeFi tržištu tokom NFT buma.

Top-100 DeFi tokena imalo je mješovitu akciju cijene tokom protekle sedmice, pri čemu su mnogi vidjeli pad nakon nekih bikovskih akcija prošle sedmice.

Nomad token bridge potrošio je 190 miliona dolara sredstava u svrhu sigurnosti

Čini se da je Nomad token bridge doživio sigurnosni podvig koji je omogućio hakerima da sistematski iscrpe značajan dio sredstava mosta tokom dugog niza transakcija.

Skoro cijelih 190,7 miliona dolara kriptovaluta je uklonjeno sa mosta, dok je u novčaniku ostalo samo 651,54 dolara, prema DeFi platformi za praćenje DefiLlama. Međutim, Nomad je kasnije predložio Cointelegraphu da su dio sredstava povukli “prijatelji bijelih šešira” koji su sredstva iznijeli s namjerom da ih zaštite.

nastavi čitati

Slope novčanici okrivljeni za napad na novčanik baziran na Solani

Kako se prašina spušta od jučerašnjeg ekosistema Solane (SOL), pojavljuju se podaci da je provajder novčanika Slope u velikoj mjeri odgovoran za sigurnosni podvig koji je ukrao kriptovalute hiljadama korisnika Solane.

Slope je dobavljač Web3 novčanika za Solana sloj-1 blockchain. Putem Solana Status Twitter naloga u srijedu, Fondacija Solana je uprla prstom u Slope, navodeći da “izgleda da su pogođene adrese u jednom trenutku kreirane, uvezene ili korištene u aplikacijama Slope mobilnih novčanika.”

nastavi čitati

Nansen priznaje da je zanemario DeFi planove tokom NFT ludila

Izvršni direktor i suosnivač Alex Svanevik nedavno je govorio o Nansenovom rastu, ističući da je kompanija registrovala preko 130 miliona adresa i da je porasla za 30% uprkos padu kriptovaluta. Svanevik je veliki dio svog uspjeha pripisao vrijednosti blockchain platformi, posebno onih zasnovanih na Ethereumu.

Cointelegraph se obratio Nansenovom Andrewu Thurmanu radi boljeg uvida u uspjeh kompanije. Thurman, tehničar Simian psihometrijskog poboljšanja, objasnio je da su nakon ludila za nonfungible token (NFT) malo zanemarili svoje DeFi planove.

nastavi čitati

Prijedlog Uniswap fondacije nailazi na pomiješanu reakciju zbog cijene od 74 miliona dolara

Zajednica Uniswap Labs je već počela razmišljati o novom prijedlogu koji bi formirao Uniswap fondaciju sa sjedištem u Sjedinjenim Državama, ali prvo će koštati 74 miliona dolara.

Prijedlog je do sada izazvao mješovite povratne informacije od strane zajednice, pri čemu su mnogi hvalili planove fondacije da podrži i proširi Uniswap ekosistem, dok su drugi odbili njegovu visoku cijenu.

nastavi čitati

Pregled tržišta DeFi

Analitički podaci otkrivaju da je ukupna zaključana vrijednost DeFi-ja zabilježila porast od skoro 9 milijardi dolara u odnosu na prošlu sedmicu, što predstavlja vrijednost od 79,4 milijarde dolara. Podaci iz Cointelegraph Markets Pro i TradingView pokazuju da je DeFi-jevih top 100 tokena po tržišnoj kapitalizaciji imao mješovitu sedmicu, s nekoliko tokena koji su trgovali u crvenom, dok je nekoliko drugih registrovalo čak i dvocifrene dobitke.

Yearn.finance (YFI) je bio najveći dobitnik među prvih 100, registrujući porast od 20% u protekloj sedmici, a slijedi ga Lido DAO (LDO) sa porastom od 16%. Fantom (FTM) je zabeležio rast cene od 10%, a PancakeSwap (CAKE) je zabeležio rast od 8% na nedeljnom grafikonu.

Hvala što ste pročitali naš sažetak ovosedmičnih najuticajnijih DeFi razvoja. Pridružite nam se sljedećeg petka za više priča, uvida i edukacije u ovom prostoru koji se dinamično razvija.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *