Crypto

Razdvajanje Web3 činjenica od fikcije: Izvještaj

Termin Web3 se često koristi kao skraćenica za raspravu o novoj fazi interneta. Opisuje napuštanje ere centraliziranih društvenih medija i masivnih platformi za e-trgovinu i dolazak do utopije podataka koje kontroliraju korisnici. Web3, u kolokvijalnom smislu, jednostavno je krovni marketinški termin koji označava sve što je kripto-susedno.

Kako bi ponudio jasnoću na ovu temu, istraživački tim Cointelegrapha objavio je novi izvještaj koji detaljno opisuje prirodu pravog Web3. Ovi ključni uvidi su od neprocjenjive važnosti za razumijevanje investitora kako bi odvojili činjenice od fundamentalnih zabluda.

Blockchain web i decentralizirani web

Cointelegraph Research “Web3: Marketing Buzz ili Tech Revolution?” pravi jasnu razliku između “blockchain weba”, što je integracija blockchain tehnologije u web, i decentralizirane, bez dozvole i nepouzdane alternative interneta, poznate kao “decentralizirani web”.

Preuzmite ovaj besplatni izvještaj na Cointelegraph istraživačkom terminalu.

Blockchain web potaknuo je rast ekosistema nezamjenjivih tokena, decentraliziranih autonomnih organizacija (DAO) i GameFi-ja kojih će veterani kriptoverza biti svjesni. U idealnom slučaju, ovim ekosistemima nedostaje centralna vlast, a vrijednost proizlazi iz stvaranja oskudnih digitalnih sredstava. Izvještaj otkriva kako se, koristeći blockchain tehnologiju, ovi ekosistemi mogu preliti u stvarni svijet i donijeti novu efikasnost tradicionalnim industrijama.

Decentralizirani web nastoji razbiti oligopol web lokacija za isporuku sadržaja u sadašnjem Web2 svijetu. Ovaj cilj se postiže izgradnjom novog weba na principu decentralizacije tako što je bez dozvole (svako može učestvovati) i bez povjerenja (kod toliko robustan da uklanja potrebu za autoritetima trećih strana).

Jesmo li stigli? br.

Dug je put koji treba prijeći u pogledu implementacije idealističkih principa decentralizacije kako u blockchain webu tako i u decentraliziranom webu.

Blockchain web, koji je izgrađen na vrhu trenutne internet infrastrukture, zahtijeva usluge hostinga kako bi komunicirao između korisnika i aplikacija. Nažalost, 60% svih ovih čvorova na Ethereumu je smješteno na Amazon Web Services. Ovo daje jednom centraliziranom tijelu moć da isključi većinu cjelokupnog blockchain weba. Izvještaj pokazuje kako čak i DAO nailaze na problem male grupe kitova koji konsoliduju glasačku moć u kombinaciji sa malim učešćem korisnika.

Decentralizovani web, nažalost, nije mnogo bolji, ali razloga za optimizam ima. Trenutno, pogođeni monopolima kao što su Google, Amazon, Meta, Apple, Microsoft i Tencent, postoji vrlo malo načina decentralizacije kada korisnici idu na internet. Međutim, alternative koje koriste tehnologije poput distribuiranih hash tablica počinju da omogućavaju izgradnju decentraliziranih verzija popularnih aplikacija.

Istraživački tim Cointelegrapha

Cointelegraphov odjel za istraživanje sastoji se od nekih od najboljih talenata u blockchain industriji. Objedinjujući akademsku strogost i filtrirani kroz praktična, teško stečena iskustva, istraživači u timu posvećeni su donošenju najtačnijeg, najpronicljivijeg sadržaja koji je dostupan na tržištu.

Demelza Hays, Ph.D., direktorica je istraživanja u Cointelegraphu. Hays je sastavio tim stručnjaka iz različitih oblasti financija, ekonomije i tehnologije kako bi na tržište iznio vrhunski izvor industrijskih izvještaja i pronicljivih analiza. Tim koristi API-je iz različitih izvora kako bi pružio tačne, korisne informacije i analize.

Mišljenja izražena u ovom članku služe samo u opšte informativne svrhe i nemaju za cilj davanje konkretnih saveta ili preporuka za bilo koje pojedince ili o bilo kom specifičnom bezbednosnom ili investicionom proizvodu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.