Crypto

Rast neto Bitcoin bankomata opada na globalnom nivou po prvi put ikada

Domino efekat dugotrajnog medvjeđeg tržišta ušao je u ekosistem bankomata Bitcoin (BTC) jer je septembar 2022. prvi put u istoriji zabilježio negativan rast globalnih mrežnih instalacija – prvenstveno uzrokovan usporavanjem u Sjedinjenim Državama.

Ukupan broj instaliranih Bitcoin bankomata tokom vremena pao je na 37.980 u septembru sa rekordnih 38.776 bankomata u avgustu – što je rezultiralo padom od -2,05%, što pokazuju podaci iz CoinATMRadar.

Broj Bitcoin mašina instaliranih tokom vremena. Izvor: CoinATMRadar

Podaci o neto promjenama instalacija kripto bankomata potvrđuju da je u septembru iz globalne mreže povučeno 796 kripto bankomata. Samo su Sjedinjene Američke Države zabilježile smanjenje od 825 bankomata. Međutim, Evropa, Kanada i nekoliko drugih jurisdikcija ublažile su pad novim instalacijama na lokalnom nivou.

Neto promjena broja instaliranih i uklonjenih mašina za kriptovalute mjesečno. Izvor: CoinATMRadar

Uprkos nazadovanju, podaci zasnovani na 60 dana ukazuju na to da se skoro 14 kripto bankomata instalira globalno dnevno, pri čemu Genesis Coin predstavlja 40,3% udjela bankomata među ostalim proizvođačima. Ostali popularni proizvođači kripto bankomata uključuju General Bytes i BitAccess.

Iznenadno smanjenje instalacija kripto bankomata može se pripisati geopolitičkim tenzijama među faktorima, uključujući nedostatak regulatorne jasnoće i neizvjesnosti tržišta.

Povezano: Kako stoje Bitcoin bankomati u Grčkoj tokom rekordne turističke sezone

Iako su instalacije kripto bankomata privremeno pogođene zbog vanjskih faktora, zemlje i dalje pokazuju interes za funkcionalnim kripto bankomatima unutar svojih granica.

w

Nedavno je Japan odlučio da ponovo uvede kripto bankomate nakon 2014. godine, na čelu sa lokalnom kripto berzom Gaia Co. U početku će novi bankomati biti instalirani u Tokiju i Osaki. Kompanija planira postaviti 50 BTM-ova širom zemlje do avgusta 2023.

Kako je izvijestio Cointelegraph, Gaia je postala prva lokalno registrirana kripto kompanija koja je instalirala kripto bankomate u Japanu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.