Crypto

Pukao je ‘mjehur svega’: Najgora godina za američke dionice i obveznice od 1932.

Bila je to burna godina za investitore, i to ne samo za one u kriptovalute, s američkim (američkim) obveznicama koje su doživjele svoju najgoru godinu u stoljećima, a američke dionice povukle su se za gotovo 20% od početka 2022. godine.

Od 30. novembra, u izvještaju Financial Timesa navodi se da će tradicionalni portfelj koji se sastoji od 60% dionica i 40% obveznica imati najgori učinak od 1932. godine, kada su SAD bile usred Velike depresije.

Nominalni prinos za američke dionice i obveznice od 1871-2022. Izvor: Financial Times.

U međuvremenu, tehnološke dionice, za koje neki teoretiziraju da imaju korelaciju s cijenama kriptovaluta, također nisu imale sjajnu godinu.

Indeks koji prati učinak američkih kompanija u industriji zabilježio je gubitak od 35,76% za godinu.

Tehnološki divovi za domaćinstvo kao što su Netflix, Meta, Zoom, Spotify i Tesla imali su posebno teške godine, a cijene njihovih dionica su pale u rasponu od 51% do 70%, prema Yahoo Financeu.

Čak je i sektor nekretnina „sigurne kao kuće“ počeo pokazivati ​​znake bola, a najnoviji podaci Federalne agencije za stambeno finansiranje pokazuju da su cijene kuća u SAD stagnirali tokom septembra i oktobra.

Povrat za indeks koji prati performanse akcija američkih kompanija u tehnološkoj industriji tokom 2022. Izvor: S&P Dow Jones Indices.

Ovaj pad dionica i sektora može pomoći da se trenutna kripto zima stavi u bolju perspektivu, uz napomenu da je ukupna kripto tržišna kapitalizacija pala sa 2,25 biliona na 798 milijardi dolara tokom cijele godine, što predstavlja pad od 64,5%, a kripto milijarderi su zabilježili ogromne gubitke.

Neke od kripto kriza koje su se dogodile tokom 2022. uključuju stečajeve FTX-a, Celsiusa i Three Arrows Capitala, kao i kolaps Terra mreže, između ostalog.

Povezano: Cijena BTC-a zadržava 16,5 hiljada dolara, ali stope finansiranja povećavaju rizik od novih padova bitkoina

Prema tvitu investicionog analitičara Andreasa Stenoa od 30. decembra, „svaka klasa imovine“ je značajno smanjena u 2022. godini, a uskoro će uslediti i nekretnine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *