Crypto

Prvo kinesko nacionalno NFT tržište koje će se pokrenuti sljedeće sedmice: Izvještaj

Prema izvještaju koji je 28. decembra objavila lokalna novinska agencija Sina News, Kina će 1. januara 2023. pokrenuti svoju prvu reguliranu platformu za trgovanje nefunbilnim tokenima (NFT). Entitet, koji djeluje kao sekundarno tržište za razmjenu NFT-ova , kreirali su državna Kineska tehnološka berza, državna umjetnička izložba Kina i Huban Digital Copyrights Ltd, privatno korporativno tijelo.

Osim NFT-ova, platforma će također olakšati trgovinu autorskim pravima koja se odnose na digitalnu imovinu. Projekat ima za cilj da „reguliše i izbegne prekomerne spekulacije u sekundarnom delu [NFT] tržišta”, navodi osoba koja je upoznata s tim. U intervjuu, Yu Jianing, vodeći stručnjak za digitalnu imovinu i razvoj metaverzuma u Kini, komentirao je:

„U smislu nadzora i regulacije industrije, digitalna imovina predstavlja novi oblik trgovine, a mnogo toga što se tiče zakona, propisa i nadzornih politika ostaje da se doradi. Stoga postoji određena neizvjesnost. Platforme imaju jasnu odgovornost za listing i trgovinu digitalnom imovinom. U odnosu na prava intelektualne svojine i digitalna autorska prava, digitalna imovina se suočava sa većim rizikom od regulatorne ispravnosti.”

Internet sud u Hangzhouu, koji je specijaliziran za pravne sporove u vezi s internetom u Kini, ranije je 29. novembra presudio da su NFT virtuelna svojina zaštićena zakonom i da „imaju objektne karakteristike imovinskih prava kao što su vrijednost, oskudica, mogućnost kontrole i razmjenjivost.” Razmjene kriptovaluta zabranjene su u Kini od 2021. godine, iako je posjedovanje kriptovaluta priznato kao virtuelna svojina zaštićena zakonom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *