Crypto

Prvi put medvjeđe tržište? Savjeti Bitcoin Bull-a Michaela Saylora

Prvi put medvjeđe tržište? To je ujedno i prvo Bitcoin (BTC) medvjeđe tržište za Michaela Saylora, jednog od najvećih svjetskih bikova Bitcoina.

Izvršni predsjednik jedne od najvećih svjetskih kompanija koje podržavaju bitcoin, Saylor je uzeo trenutak iz svog užurbanog rasporeda na konferenciji o bitcoinima u Los Angelesu i razgovarao sa Cointelegraphom. Ono što je najvažnije, Saylor je rekao za Cointelegraph da kada je u pitanju Bitcoin, “morate uzeti dugotrajnu perspektivu okvira”.

“Ako kupujete [Bitcoin] a imate manje od četiri godine vremenskog horizonta, samo spekulišete o tome. A kada imate vremenski horizont više od četiri godine, onda je očigledna stvar vaš prosjek troškova u dolarima.”

Prosjek troškova dolara je način smanjenja izloženosti volatilnosti ulaganja. Saylor je nastavio: “Kupujete imovinu koju želite da držite deceniju ili duže, a koja je dugoročno čuvanje vrijednosti.”

Sa 130.000 BTC-a, MicroStrategy posjeduje 0,62% ukupne ponude Bitcoina, jer je ukupan iskopani Bitcoin ograničen na 21 milion. Ulazna cijena MicroStrategyja je otprilike 30.639 dolara po BTC-u, što znači da je ukupna investicija tehnološke grupe znatno pod vodom – da se prodaju za dolare.

Saylor (desno) sa novinarom Cointelegrapha Joeom Hallom.

Međutim, Saylor nije oduševljen gubitkom — na papiru — milijardi dolara, navodeći: „Nemojte se uhvatiti i tražiti cijenu iz dana u dan, iz sedmice u sedmicu.“

Michael Saylor na pozornici u Pacific Bitcoin sa izvršnim direktorom Swan-a Coryjem Klippstenom (desno). Izvor: YouTube

Milijarder upoređuje vrednovanje Bitcoina sa procenom kuće. Našalio se da „ako si kupio kuću i onda se svaki put kad si otišao na žurku, napio se, a onda bi u 23 sata ili u ponoć prišao i rekao: ‘Koliko ćeš platiti moju kuću? Želim vam odmah prodati cijelu svoju kuću.’ Neko bi mogao reći: ‘Pa, nisam baš raspoložen za kupovinu kuće. Dat ću ti otprilike polovinu onoga što si platio za to, a onda ćeš otići kući očajan, govoreći: ‘Izgubio sam sav svoj novac’.”

Povezano: Bitcoinu će možda trebati 1 milijarda dolara više gubitaka na lancu prije novog dna BTC cijene

Izbjegnite tu anksioznost, savjetovao je on, a ako vam novac zaista treba u narednih 12 mjeseci, to nije kapital koji se može uložiti; umjesto toga, Saylor je objasnio: “To je obrtni kapital.”

“Logičan model je ako živite u Argentini, držite pesos mjesec ili dva, a dolare držite godinu ili dvije. Držite Bitcoin deceniju ili dve. I kada razmislite o tome u tim frekvencijama i vremenskim okvirima, sve počinje da ima smisla.”

Konačno, kao što su Saylor i Binance CEO Changpeng Zhao predložili, preuzmite skrbništvo nad svojim Bitcoinom. U svjetlu još jedne kripto razmjene koja nestaje sa sredstvima kupaca, preuzimanje skrbništva nad Bitcoinom jedini je način da se osigura imovina koja ne može biti konfiskovana.

Leave a Reply

Your email address will not be published.