Crypto

Proof-of-work: Bitcoin umjetnici na kovanju NFT-a i OpenSea

“Umjetnost nije stvar, to je način”, rekao je američki pisac Elbert Hubbard. Za Bitcoin (BTC) umjetnike, način je inspirisan Bitcoinom, njegovim kodom, njegovom filozofijom i njegovim slikama. U nekim slučajevima je čak inspirisan memovima. Bitcoin je postao “stil života” za neke Bitcoin umjetnike, koji inspirira njihov način poslovanja, prihvatanje plaćanja i interakciju s kupcima.

Cointelegraph je pitao Bitcoin umjetnike šta ih inspiriše u vezi sa 13-godišnjim izumom Satoshija Nakamotoa i da li bi kovanje non-fungible tokena (NFT) upotpunilo njihov “način” bavljenja umjetnošću. Na kraju krajeva, NFT je jedinstvena, digitalna potvrda koja dokazuje vlasništvo nad kupovinom koja živi na blockchainu. Zacijelo bi umjetnici željeli dokazati vlasništvo nad umjetnošću na kojoj su se trudili?

Lena pozira s jednim od svojih umjetničkih djela. Izvor: justlenasart

Lena, Bitcoin umjetnica koja se nedavno preselila iz Njemačke u kripto-prijateljski Dubai, počela je stvarati, slikati i štampati Bitcoin umjetnička djela nakon što je zaronila u bitcoin zečju rupu 2018. Ona kaže da je, dok je svoju kripto karijeru započela kao kripto-agnostičar, Bitcoin promijenila pristup i na kraju preuzela vlast. Ona sada vodi Bitcoin portfolio u “maksi stilu”:

„Moje razmišljanje se promenilo i počeo sam da radim na sebi, pitajući se šta da radim sa svojim životom zbog Bitcoina. Bitcoin je postao kao stil života, tako da bih svu svoju ušteđevinu trebao staviti u Bitcoin.”

Kada razgovara sa ljudima u kripto zajednici, ona objašnjava da je Bitcoin umetnica, na šta ljubitelji kriptovaluta pitaju: “Oh, pa ti radiš NFT?” Rekla je Cointelegraphu da je odgovorila: „Ne! Fizička umjetnost!”

“OpenSea je pun umjetnosti koja je kao da nije umjetnost – mislim, umjetnost je uvijek do osobe, ali to je bilo previše za mene.”

Međutim, bezbrojni umjetnici zarađuju za život stvarajući umjetna umjetna inteligencija i prodaju ih kao NFT-ove na platformama kao što je OpenSea. Najveće priče 2021. uključivale su kolektivne šimpanze iz crtanih filmova — Bored Ape Yacht Club — i CryptoPunks, dalje digitalno prikazane slike ili umjetnost.

Na medvjeđem tržištu 2022., pompa oko NFT-a je navodno nestala. Ipak, veliki brendovi kao što je Starbucks nastavljaju da skaču na vagon, dok je luksuzni draguljar Tiffany izazvao povećanje obima trgovanja od 1.700% nakon poteza NFT-a u avgustu.

Na pitanje da li će FractalEncrypt (anonimni Bitcoin umjetnik) objaviti NFT svoje umjetnosti u budućnosti, rekli su Cointelegraphu: “Apsolutno ne”. FractalEncrypt oblikuje velike, impozantne i dugotrajne Bitcoin pune strukture čvorova, koje je sakrio na lokacijama širom svijeta:

„Napravio sam NFT 2017/18. i što sam ih dublje istraživao, postajao sam sve razočaraniji. Osjećali su se inherentno prevarantima, a da nastavim tim putem bi me u mojim očima učinilo prevarantom.”

FractalEncrypt je objasnio da je veza između umjetnosti i tokena bila „u najboljem slučaju prolazna, a u najgorem potpuno lažno predstavljanje/prevara“. Oni upoređuju izdavanje NFT-ova kao slično izdavanju tokena centralizovanih kompanija, što bi moglo biti problematično, pa čak i sporno.

Ali to ne znači da je FractalEncrypt otpisao NFT tehnologiju na početku. Poput Lene, dvije umjetnice bile su znatiželjne za tehnologiju zasnovanu na Ethereum-u kada se pojavila:

„Umjetnik koji izdaje NFT token i prodaje ga drugima u nadi da bi mogao cijeniti vrijednost dovodi umjetnika u situaciju da izdaje vrijednosne papire.”

Zaista, Wikipedia objašnjava da je NFT „finansijska sigurnost koja se sastoji od digitalnih podataka pohranjenih u blockchainu“. Komisija za vrijednosne papire i berzu Sjedinjenih Država fokusirana je na određene kripto projekte tokom medvjeđeg tržišta. U isto vrijeme, slučaj između SEC-a i Ripplea (XRP) u vezi sa potonjim XRP tokenom bjesni.

Jedna od FractalEncrypt skulptura. Izvor: Twitter

BitcoinArt, koji je odlučio da ostane anoniman, jedan je od rijetkih Bitcoin umjetnika s kojima je Cointelegraph razgovarao, a koji su također zaronili svoje prste u svijet NFT-a. Rekao je Cointelegraphu da je uspio prodati nekoliko NFT-ova svojih umjetničkih djela vezanih za Bitcoin, ali nije uživao u mediju ili konceptu:

“Napravio sam neke sjajne Bitcoin slike i nisam bio siguran kako da ih iskovam, a neko mi je rekao da kovati na OpenSea, nažalost oni koriste ETH… Ali dobra vijest je da sam prodao svoje nfts preko Twittera za SAT umjesto toga i presekao sam sredinu man out. Mrzim ETH.”

Ponavljajuća tema do sada, BitcoinArt preferira interakciju jedan na jedan sa potencijalnim kupcima; on uživa u tome što dolazi kroz diskusiju o umjetničkim djelima.

Jedan od komada BitcoinArt-a, astronaut u Bitcoin univerzumu. Izvor: Twitter

Lena takođe preferira lični pristup; ona gradi vezu sa svojim klijentima i provodi sate skicirajući, slikajući i mukotrpno usavršavajući vizije kupaca. Po Leninim riječima, vrijeme provedeno na njenoj umjetnosti je odraz dokaza rada, mehanizma konsenzusa koji je u osnovi Bitcoin protokola. Ona je rekla za Cointelegraph da je proces stvaranja jednog umetničkog dela jedinstven i ograničen – slično kao i Bitcoin – tako da nema potrebe za NFT. Ovdje Lena daje izjavu s jednim od svojih komada:

Lena daje izjavu svojom umjetnošću. Izvor: justlenasart

FractalEncrypt je ismijao “kulturu preferencija visokog vremena” koja je providna u NFT-ovima. Zaista, mnogi od najvećih zagovornika CryptoPunks-a brzo su zamijenili vjernost BAYC-u prije nego što su prešli na sljedeću sjajnu novu kolekciju.

Povezano: NFT umjetničke galerije: Budućnost digitalne umjetnosti ili još jedna kripto moda?

Bitcoin je, naprotiv, pokret. Lena je izjavila: „Bitcoin je promenio moj način razmišljanja, Bitcoin me je promenio, […learning about Bitcoin] je bilo veoma, veoma značajno poglavlje u mom životu.”

Zanimljivo je da pretraga za “Bitcoin NFT” na OpenSea-u daje više od 70.000 artikala. Za Lenu, vrata su i dalje otvorena: „NFT-ovi bi mogli imati upotrebne slučajeve u budućnosti, ali način na koji su NFT-ovi trenutno nije u redu“, priznala je. OpenSea je pretrpio hakove i pranje, ali jpegovi pikseliziranih slika u vrijednosti od sedam cifara i dalje se prodaju. „Osećam se kao balon“, sumira Lena.

S druge strane, Bitcoin je u padu za preko 50% u odnosu na svoje vrhunske vrijednosti od 69.000 dolara, a “turisti” su se odjavili. Osim toga, bitkoin dobijen kao plaćanje za umetničko delo verovatno nikada neće biti hakovan ili „isceđen“ iz novčanika.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *