Crypto

Programeri Ethereuma odlučili su se za osam prijedloga za ažuriranje u Šangaju

Programeri u Ethereum fondaciji odlučili su se za osam prijedloga poboljšanja Ethereum-a (EIP) kako bi istražili ažuriranje u Šangaju, sljedeću veliku nadogradnju nakon spajanja i njegovog prelaska na konsenzus o dokazu udjela, objavila je Ethereum fondacija 24. novembra.

U sedmičnom pozivu, programeri su odlučili koje karakteristike treba da budu uključene u sljedeći hard fork, koji će biti objavljen u drugoj polovini 2023. Prema JavaScript timu Ethereum Foundation na Twitteru:

Jedna od glavnih karakteristika za koje se očekuje da će biti u šangajskom hard forku, Beacon Chain uloženi eter (ETH) bi trebao biti otključan, što će omogućiti da sredstva mogu biti povučena uz nadogradnju, što znači da korisnici sa uloženim Ethereumom prije spajanja moći će pristupiti tim tokenima, kao i svim drugim nagradama. Prethodna vremenska linija predviđala je da će zaključani ETH biti dostupan 6-12 mjeseci nakon spajanja.

Među odobrenim prijedlozima je EIP 4844, koji se fokusira na korištenje proto-danksharding tehnologije, a očekuje se da će povećati mrežnu propusnost i smanjiti naknade za transakcije, što je značajno poboljšanje skalabilnosti. Drugi EIP-ovi se bave nadogradnjom Ethereum virtuelnih mašina, uključujući EIP 3540, EIP 3670, EIP 4200, EIP 4570 i EIP 5450.

Šangajska testnet verzija, nazvana Shandong, objavljena je 18. oktobra, omogućavajući programerima da rade na implementacijama kao što je format objekta Ethereum Virtual Machine (EVM), jedno je od najočekivanijih ažuriranja zajednice jer odvaja kodiranje od podataka, što bi moglo biti od koristi za on-chain validatore.

Kao što je ranije izvijestio Cointelegraph, spajanje je bilo prvi korak u ovom petodijelnom procesu, koji je od tada razrađen od strane brojnih Ethereum programera, učesnika ekosistema i komentatora. Ključna promjena spajanja je drastično smanjenje potrošnje energije, što bi trebalo smanjiti potrošnju energije Ethereuma za 99%.

Leave a Reply

Your email address will not be published.