Crypto

Programer Tornado Cash suočava se s optužbama za pranje novca i ostaje u zatvoru najmanje do februara

Programer Tornado Cash-a Alexsey Pertsev ostat će u zatvoru još tri mjeseca nakon što se suočio s optužbama za pranje novca zbog razvoja mikserske usluge.

Pertseva, koji je bio u pritvoru posljednjih 100 dana, uhapsile su holandske vlasti zbog navodne umiješanosti u uslugu miješanja kriptovaluta Tornado Cash nekoliko dana nakon što je Ministarstvo finansija SAD sankcioniralo uslugu miješanja kriptovaluta.

Holandski javni tužilac Martine Boerlage je prvi put na ročištu u utorak objavila optužbe za pranje novca protiv Pertseva. Pertsev je optužen da je omogućio obradu prljavog novca pisanjem Tornado Cash koda.

Prema izvještaju kripto izdanja CoinDesk, koji je navodno prisustvovao saslušanju, Boerlage nije shvatio da je Tornado Cash decentralizirani protokol nad kojim ni Pertsev ni bilo ko drugi nema kontrolu.

Sudija je navodno tvrdio da je Tornado Cash isto što i PepperSec, kompanija za zaštitu blokova za koju je Pertsev radio zajedno sa kolegama programerima Romanom Semenovim i Romanom Stormom.

Čeng je rekao da je “veoma razočaran” odlukom van sudnice, dodajući da su pokušali da “što jasnije objasne šta su stavovi odbrane”.

„Jasno nam je da ove sudije nisu toliko upoznate sa predmetom koliko bi trebalo da budu“, rekao je Čeng. “U ovom trenutku, sudska praksa u vezi s kriminalnim aktivnostima se svodi na miksere bitkoina… Veoma je važno da sud shvati da je Tornado Cash nešto drugo.”

Kako je objavljeno, Ministarstvo finansija SAD je dodalo Tornado Cash na svoju listu posebno određenih državljana, efektivno zabranivši Amerikancima da koriste ovaj mikser. Ministarstvo je tvrdilo da se mikser “koristio za pranje virtuelne valute u vrijednosti od više od 7 milijardi dolara od svog stvaranja 2019.”.

Sudija smatra predmet predmetom pranja novca

Boerlage je tvrdio da je slučaj protiv Pertseva bio “prilično jasan” slučaj pranja novca. On je uporedio novac deponovan u miksersku službu sa službenikom banke koji je bespogovorno prihvatio gomilu novčanica od 100 evra na depozit.

“Ako sve skinete, ono što imamo ovdje je prilično jasan slučaj pranja novca”, rekao je Boerlage, navodeći zakone koji zabranjuju prikrivanje porijekla i kretanja sredstava. „To je upravo ono što mikserska usluga poput Tornado Cash-a čini za vas.”

Mnogi u Crypto Twitteru osudili su hapšenje Pertseva, rekavši da je to u suprotnosti s etosom slobodnog koda. “Stapali su čovjeka u zatvor jer su loši ljudi koristili njegov otvoreni kod”, Ryan Sean Adams, osnivač Mythos Capital and Bankless, napisao. “Ovo ne može stajati ni u jednom slobodnom društvu.”

Leave a Reply

Your email address will not be published.