Crypto

Programer provodi 69 noći u ‘Bitcoin Cash City-u’ koristeći samo BCH: Evo kako je prošlo

Kada je programer Jonathan Silverblood odletio u Townsville u Australiju iz svog doma u Finskoj na odmor od dva i po mjeseca u avgustu, imao je jedan glavni zadatak — platiti sve što je mogao koristeći Bitcoin Cash (BCH).

Priobalni grad Townsville poznat je kao “Bitcoin Cash City”, ime je izvedeno iz istoimene konferencije koja je prvi put pokrenuta 2019. Podrazumijeva se da ima veliki broj trgovaca koji prihvataju Bitcoin-forked token.

Silverblood je rekao da je dok je prisustvovao konferenciji 2019. bio zaintrigiran brojem trgovaca i prodavaca koji nude BCH kao opciju plaćanja u Townsvilleu i da je planirao povratak u grad nakon što se ukinu ograničenja COVID-19.

“Odlazak na ovu destinaciju bio je isključivo u vezi s korištenjem BCH-a i bio je i neka vrsta izgovora da trošim više nego što inače radim, dok istovremeno obavljam više posla tako što sam dopustio porodici i djeci da odu na odmor sa svojom bakom”, rekao je za Cointelegraph nakon što se vratio kući sa putovanja.

“Koristiti ga za plaćanje stvari dok sam bio tamo jednostavno je imalo smisla, djelomično zato što mi je prihod već uplaćen u BCH, a dijelom zato što je to mnogo manje truda od nekih drugih oblika plaćanja koje koristim.”

Silverblood je Bitcoin Cash entuzijasta i programer. Posljednje tri godine radi u Općim protokolima gdje mu se plaća isplaćuje u BCH.

Napomenuo je da je u 69 noći koje je proveo u gradu na kraju bio u mogućnosti da obavi 130 transakcija koristeći Bitcoin Cash. To je uključivalo robu i usluge u kafićima, restoranima i hotelima, vađenje zuba kod zubara, šišanje i popravku igračke konzole Steam Deck.

“Neki dani su bili prilično zauzeti; kupovali bismo doručak, ručak, sladoled, hljeb i večeru, ali ponekad je moja porodica htjela otići negdje drugdje umjesto da jede kod određenih BCH trgovaca.”

Silverblood je također izvršio nekoliko uplata koristeći BCH koje nisu bile u kompanijama u Townsvilleu, uključujući Steam i Netflix poklon kartice, „plus nekoliko računa kod kuće“.

Međutim, njegov odmor koji je financirao Bitcoin Cash nije prošao bez problema.

Silverblood kaže da je njegovo iskustvo korištenja BCH-a kao načina plaćanja bilo uspješno, ali ne i “divlje uspješno” zbog problema s terminalima za plaćanje koji su ostali bez struje, WiFi pristupom i nekim trgovcima koji nisu mogli ponuditi kriptovalute kao opciju u trenutku plaćanja.

„Kada sam stigao na aerodrom u Taunsvilu, takođe sam hteo da platim vožnju taksijem do hotela, ali konkurentska taksi kompanija je kupila taksi kompaniju koja je uzela BCH, tako da to više nije bila opcija.“

Također je otkrio da nisu svi trgovci bili otvoreni za ideju korištenja BCH jer nisu željeli “komplikovati knjigovodstvo” i “nisu mogli podnijeti volatilnost”.

„Za većinu trgovaca s kojima sam razgovarao tokom mog putovanja, čini se da je broj kupaca koji plaćaju kriptovalutama jednostavno premali da bi motivirao dodatne troškove obrazovanja osoblja, dodatni hardver poput WiFi-a i terminala za plaćanje“, rekao je Silverblood.

„Kriptovalute su tu i funkcionišu, ali usvajanje kod trgovaca je sporo i rašireno, što otežava život u potpunosti“, dodao je.

Silverblood je rekao da također nije kupio svoje avionske karte od BCH-a, jer je njegova porodica htjela letjeti posebno Qatar Airways-om, koji trenutno ne prihvata kriptovalute kao način plaćanja.

Ovo je uprkos tome što je aviokompanija lansirala sopstveni Metaverse u julu.

Povezano: 21-godišnjak je dobio pitanja koja izazivaju razmišljanje nakon što je predavao kripto starcima

Silverblood i njegova porodica su se od tada vratili kući u Finsku, ali programer je uvjeren da ovo neće biti posljednji put da će koristiti kriptovalute za plaćanje roba i usluga.

“Apsolutno ću pokušati da uradim nešto ovako ponovo, za samo nekoliko nedelja, letim na drugu Bitcoin Cash hotspot, St Kitts, na konferenciju BCH 2022”, rekao je.

“Ne znam šta da očekujem tamo, čuo sam sve od 100% da svi trgovci to prihvataju, samo polovina prihvata, i trgovci će to prihvatiti, ali vam je potreban poseban novčanik.”

Leave a Reply

Your email address will not be published.