Crypto

Profesor upozorava SEC da je njegov potez protiv Coinbase “ozbiljna greška”

Bivši savjetnik Sjedinjenih Država Komisija za hartije od vrijednosti (SEC) je upozorio da bi agencija napravila “ozbiljnu grešku” ako nastavi sa istragom o Coinbase i druge velike kripto berze.

Kako je objavljeno, SEC je navodno spreman da nastavi s istragom o Coinbase-u u vezi s listingom kriptoaktive za koju tvrdi da se klasifikuje kao neregistrovane vrijednosne papire.

A čini se da berza ima saveznika u JW Verretu, vanrednom profesoru prava specijaliziranog za vrijednosne papire i finansije u Pravni fakultet Antonin Scalia.

U članku za Wall Street Journal, Verret, koji je nedavno služio u savjetodavnom komitetu za SEC, napisao je da bi komisija u suštini pucala sebi u nogu ako nastavi sa onim što navodno želi da uradi.

Verret je napisao:

“Stav SEC-a – da su većina tokena vrijednosni papiri i da se moraju registrirati ili suočeni s prinudom – je glup. To je također pristup koji radi u korist prevaranata i lopova koji su zloupotrijebili kripto prostor.”

Tvrdio je da inovacije zahtijevaju “preispitivanje saveznog zakona o vrijednosnim papirima” – zakona koji je na snazi ​​od 1930-ih. Profesor je dodao da bi „aspekti“ kriptovaluta „šokirali sastavljače Zakona o vrijednosnim papirima iz 1933.“ – čineći zakonodavstvo neprikladnim za izazove digitalnog doba.

Svoj stav je obrazložio objašnjenjem da čak i ako su kripto programeri “htjeli da registruju svoje projekte kod SEC-a, kao što se od tradicionalnih javnih kompanija zahtijeva, ne bi mogli”.

Verret je istakao da kripto projekti uglavnom nemaju odbor, izvršnog direktora ili glavnog finansijskog službenika koji bi mogao “podnijeti potrebnu papirologiju komisiji”. Niti, dodao je, “imaju glasanje putem punomoćja o dionicama poštom, što komisija i dalje zahtijeva da kompanije dostave dioničarima”.

I Verret je dodao da je SEC „zakasnio 10 godina u igri o dostavljanju finansijskih izveštaja elektronskim putem“ i da je „na sličan način bio iza krivulje u omogućavanju izvršnim direktorima da dele informacije o kompaniji preko društvenih medija“. “Ne bi trebalo,” upozorio je, “napraviti istu grešku s kriptovalutom.”

Profesor je pozvao SEC da “izgradi regulatorni režim prilagođen potrebama kripto investitora” i poslušao savjet komesara SEC-a Hester Peirce – poznatog u kripto prostoru kao “Kripto mama”.

Slijedeći Peirceove preporuke, insistirao je, omogućilo bi svim stranama da “bolje odvoje legitimne kripto projekte od prevara”.

Verret je smatrao da “okrivljeni u postupcima SEC-a sada mogu koristiti maglovit karakter kripto žetona u svoju korist.”

Ali, upozorio je:

“Kada se pokrenu slučajevi protiv legitimnih preduzeća, kao što je Coinbase, to je dobra stvar. Kada se dovede protiv lažnih projekata koji kradu kriptovalute, nije. Karakter kripto žetona koji se može promijeniti će zbuniti [the] “kolačić” primjena regulirane sigurnosne definicije.”

Glavni pravni službenik Coinbasea Paul Grewal ranije je uzvratio agenciji, navodeći da ona ne navodi vrijednosne papire na svojoj platformi. Grewal je takođe tvrdio da je proces koji razmena koristi da bi se utvrdilo da li se novčić može klasifikovati kao hartija od vrednosti pregledala SEC.
____

– SAD dobijaju još jednu ideju o kripto regulaciji
– Ured državnog tužioca New Yorka traži od kripto zviždača da mu dostave dojave

– Desna strana kripto regulacije: institucije moraju izbjeći Tukididovu zamku
– Bivši Clayton iz SEC-a i Calvert iz Coinbasea o kripto regulaciji

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *